Magyarország – Németország 5:1

A magyar válogatott jó összjátékkal biztos győzelmet aratott

Ünnepség

Pontban félnégy van. Sárosi és Sepan, a német csapat kapitányának vezetésével egymás mellett fut a pályára a magyar és a német csapat. Dörgő taps és éljenzés fogadja őket.

Felállnak a pálya középére. A katonazene eljátssza a német himnuszt. Aztán a magyar Himnusz következik. A közönség, mint egy nagy kórus, énekli a Himnuszt a zenekarral.

Megjelenik Dattilo is, az aprótermetű olasz játékvezető is, aki felemelt karral üdvözli a közönséget. Ő is tapsot kap. Aztán újra ünneplik a német válogatott csapat tagjait, akik nehéz időkben is tanúságot tettek a német-magyar sportbarátság mellett. Vége az ünneplésnek, kezdődik a játék.

Tízperces késéssel indul a mérkőzés, amelyre a következőképpen állanak fel a csapatok:
Magyarország: Tóth – Pákozdi, Bíró – Baróti, Sárosi III., Szalai II. – Kincses, Sárosi dr., Zsengellér, Dudás, Gyetvai.
Németország: Jakob – Janes, Schmaus – Kupfer, Goldbrunner, Kilzinger – Lehner, Gellesch, Schön, Sepan, Pesser.

Kincses és Zsengellér gólja

Zsengellér indítja el a labdát és nyomban magyar támadósorozat alakul ki. Sárosi III. ragyogó fejessel küld előre egy labdát, majd Sárosi dr. éles lövését Jakob felkapja.

A 4. percben itt az első magyar gól. Dudás labdáját Gyetvai elől taccsra mentik, a balszélső dobja be a labdát. Sárosi dr. fejeli és az odarohanó Kincses két lépésről élesen a hálóba lövi. 1:0-ra vezetünk. Nagy az öröm. Tóthnak akad munkája. Megnyugtató, mennyire biztos kezű a szegedi fiú.

Előbb Pesser hosszú átadását kapja el a német belsők elől, majd Goldbrunner kellemetlenül éles lövéssel teszi ártalmatlanná. A 7. percben újabb gólt érünk el. Dudás hozza fel a labdát, két német védőn is átjut.

Pontos átadása megint Gyetvai elé száll, a szélső azonnal továbbítja a kitörő Zsengellér elé és a középcsatár éles lövése pontosan ugyanabba a sarokba jut be, ahova az előbb Kincses talált be. 2:0.

Egetverő éljenzés hajrázás. Zsengellér remek szöktetésekkel és fejesekkel véteti észre magát, a hátvédünk is belelendülnek. Bíró pompásan szerel, de Pákozdy is feltűnően nyugodtan, egészséges lábbal rombolja szét a német támadásokat.

A 28. percben Tóth hosszú, kifutással, tigrisugrással kapta el a labdát Schön elől, majd két perc múlva Sárosi dr. pompásan szökteti Kincsest és a beadott labdából Zsengellér úgy lő, hogy Jakab csak a kapufa segítségével védi a bombát.

A következő támadást a németek vezetik, de ez is a kapufán végződik. Bíró engedi el Sepant, az átadást Gellesch lövi kapufára.


Már félórája játsszanak a csapatok, amikor Szalai kezelése miatt szabadrúgási irányát Janes a tizenhatos sarkáról és a híres „bombázó” lövése a jobb sarok felett rúg el. Az „ijedségre” pompás magyar támadás alakul ki.

Pákozditól nem tudják elvenni a labdát, a hátvéd messzire benyomul a német térfélre, hosszan előrevágott labdáját Sárosi villámgyorsan Zsengellérhez továbbítja, majd Dudáshoz kerül a labda, a balösszekötő remekül lő, már gólt kiáltanak, de a labda megint csak a kapufán csattan.

Váratlan gólt érnek el a németek. Schön viszi a labdát, Sárosi III. elesik, a német center a szabadon álló Lehnerhez passzol. Tóth is kifut a kapuból és a német jobbszélső az üres hálóba vágja a labdát. 2:1-ra vezetünk.

A félidő hátralévő perceiben megint csak mi támadunk, Zsengellér, majd kétszer egymásután Sárosi dr. lő, úgy, hogy könnyen gólt érhettünk volna el.

Már 3:1

A második félidőben mindjárt Sárosi tör előre, de a kifutó német kapus elveszi a labdát. Az 5. percben újabb magyar gól. Sárosi dr. átadja a labdát Kincsesnek, akinek lövését visszatartóztatja a kapufa, Sárosi dr. újra lő, most az egyik német hátvéd lábát érintve a labda Zsengellérhez kerül, aki közelről bevágja a harmadik magyar gólt. 3:1.

Erre erőteljes német támadás következik, Tóth kifut és lábbal veszi el a labdát Gelleschtől. Sárosi dr.-t kornerra szereli. Zsengellér szökteti Gyetvait, beadását Kincses tiszta helyzetben mellé fejeli.

Schön jó helyzetbe kerül, mellé céloz. Most a három belső csatár: Dudás, Sárosi, Zsengellér úgy játszanak a labdával, mint a – Ritz testvérek. Ide-oda adogatják a labdát a közönség tapsol.

Fölényes támadás, aztán lassított film

A 27. percben Gyetvai elfut, mindjárt beadja a labdát a fedezetlenül álló Zsengellér elé, aki közelről sarokba helyezi a labdát (4:1) Feltartóztathatatlan magyar csatársor. Mint a villám, úgy cikázik a labda Zsengellér, Dudás, majd megint Zsengellér lábáról a német kapus kezébe.

Ezután következik a végeredmény, az ötödik gól. Ebben az akcióban mind az öt csatár „benne” volt. A végén Zsengellér közelről a kapusba lövi a labdát, amely onnan visszapattan Dudáshoz és a másik pillanatban a labda már bent táncol a német hálóban.

A többi már lassított filmhez hasonlít, itt-ott mozognak egy kicsit a játékosok. Schön veszélyeztet egy kicsit a magyar kapu előtt, aztán mi jövünk fel és a utolsó percek – a végelgyengülés jeleit mutatják.

A csapatok megint felállnak a pálya közepére, a közönség tapsol, a zenekar a Rákóczi-indulót játssza, a német-magyar válogatott mérkőzést 5:1 arányban megnyerték. Szép, fair, lovagias, végig sportszerű küzdelem volt.