Mégis világrekordot javított Csaplár, mert 125 méterrel többet futott

A Magyar Atletikai Club margitszigeti házában vasárnap nagy érdeklődéssel tárgyalták az atlétikai szezon idei szenzációját. Csaplár András 1 óra 04 p. 18.8 mp időre javította a 20 kilométeres futás magyar rekordját és 18 mp-el maradt el az argentin Zabala világrekordjától.

Ezen a megbeszélésen kiderült, hogy Csaplár tulajdonképpen mégis világrekordot javított, mert 125 méterrel többet futott, ami 25 mp. hátrányt jelentett a 20 kilométeres versenyben.

Megállapították ugyanis, hogy az esőtől felázott pályán a fordulókban hatalmas tócsák voltak a 400 méteres pályán minduntalan ki kellett kerülni. Ez pedig annyit jelentett, hogy Csaplárnak körönként két és fél méterrel többet kellett futnia.

Természetesen ez a megállapítás gyakorlatilag semmit sem jelent, de mindenesetre örvendetes, hogy akadt magyar atléta, aki ilyen kitűnő eredményt tudott elérni.

Az idén húsz kilométeren, egyórás versenyben és 15 kilométeren senki sem tudta megközelíteni Csaplár eredményét az egész világon. Mindenesetre a magyar atlétika történetének egyik legszebb fejezete közé tartozik Csaplár idei szereplése.

Megnyerte az 5000 méteres bajnokságot, rekordot futott 10.000 méteren, tagja volt a 4x1500 méteres világrekordot javító stafétának és most rekordot javított 15 kilométeren, az egyórás versenyen és húsz kilométeren.

És ehhez kapcsolódik a sok külföldi siker is. Az ő teljesítménye az egykor világhíres Nurmi eredményeihez hasonlítható és Csaplár tehetsége, sportszerű életmódja a legszebb reményekkel kecsegteti a magyar távfutás jövőjét. Ő magyar Nurmi!