Megindult a választási agitáció a Felvidéken

Október végén, de legkésőbb november első felében - kitűnően informált tényezők véleménye szerint - a kormány kiiratja a Felvidéken és a Kárpátalján a választásokat.

A terv az, hogy a választás „Blitzkrieg”- szerű lesz! Háromhetes korteskedés után járulnak a választópolgárok az urnák elé. Természetesen a Felvidéken is a Darányi - féle törvény alapján választanak.

Az Egyesült Felvidéki Magyar Párt máris megkezdte a választási agitációt. Szervezkednek a szélsőjobboldali pártok is. Felvidéki képvisellők mondják, hogy a szélsőséges eszmék agitátorainak nagyrésze azok közül kerül ki, akik az elmult husz esztendő alatt hűségesen kiszolgálták a cseheket is. Érdekes, hogy Felvidéki Magyar Párt választási készülődéseit nem Jaross Andor miniszter, hanem gróf Révay István, a párt ügyvezető alelnöke irányítja. Politkai körökben ugy tudják, hogy a választások idején Jaross már nem lesz tagja a kormánynak.

A terv az, hogy ősszel felszámolják a felvidéki minisztérumot, amelyből csupán néhány osztály marad fenn, ezeket Szilassy Béla államtitkár vezeti tovább. A felvidéki választásokkal kapcsolatban állandóan folynak megbeszélések és értesülésünk szertin az egész probléma hamarosan minisztertanács elé kerül.

Eddig a szélsőjobboldali pártok nem győzték dicsérni a felvidéki képviselőket, kedvenc miniszterük Jaross Andor volt. A szélsőséges pártok szevedélyesen „védték” a felvidéki politikusokat s állandóan őket állitották példaképpen az anyaországbeli politikusok elé. Most, hogy közeleg a választás, a szélsőséges pártok keményen birálják a felvidéki minisztérium müködését és azt hangoztatják, hogy a felvidéki politikusok kormánytámogatása a Felvidék népének ártalmára volt. Igy az Egyesült Felvidéki Magyar Párt képviselőtagjai (azok is, akik leplezetlen fegyverbarátságot tartottak a nyilas képviselőkkel) revideálni kényszerültek eddigi magatartásukat és beszámológyüléseiken lesajtó kritikát gyakorolnak az anyaországi nyilasmozgalmakról.

Eckhardték új mozgalma

A felvidék és Kárpátalja gazdatársadalmának megszervezését a Független Kisgazdapárt is tervbevette. Tildy Zoltán ügyvezető alelnök, Nagy Ferenc országos főtitkár és Bajcsy- Zsilinszky Endre készitik elő a felvidéki szervezkedés programmját.
Eckhardt Tibor most Londonban időzik, ahol az angol politka vezető egyéniségeivel folytat megbeszéléseket. Augusztus 2-án érkezik vissza Budapestre és akkor ismét bekapcsolódik a belpolitikába.

Augusztus első vasárnapján a Független Kisgazdapárt nagyválasztmányi ülést tart, amelyen uj alapokra fektetve kezdik meg a szervezedést és kimondják a felvidéki választásokon való részvételt is.

A felvidéki választás mellett erősen foglalkoztatják a politikai világot azok a hirek amelyek  a kormány széleskörü rekonstrukciójáról szólnak. A szélsőjobboldaliak tudni vélik, hogy ősszel nem kevesebb, mint négy miniszter vállik ki a kabinetből. Ezzel szemben az igazság az, hogy  a Teleki- kormány nemalakul át. Csupán arról van szó, hogy Kunder kereskedelemügyi minszter átadja az iparügyi minisztérium vezetését Vargha József államtitkárnak. Ezt a személycserét azonban kormányátalakulásnak nevezni - tulzás.