Byrd tengernagy ujra expediciót vezet a déli sarkvidékre

Rövid időn belül új tudományos expedíció indul az Antarktisz, a Déli sarkvidék jéggel borított, hófehér birodalmába- Az amerikai tudósokból álló expedíciót Richárd Evelyn Byrd tengernagy, a világhírű sarkutazó vezeti, aki 1926-ban átrepülte az Északi sarkot, 1927-ben az óceán felett New-Yorkból Franciaországba repült, 1928-ban és 1933-35-ben pedig repülőexpediciót szervezett a Déli sark felkutatására.

Az új Byrd-expedició hajóval indul az Antarktisz felé, amelynek irtózatosan hideg, viharos jégmezőin tragikus véggel pusztult el Scott kapitány és expedíciójának valamennyi derék munkatársa. A Déli sark éghajlata sokkal zordabb, mint az Északi sarké. Egymást követik a hóviharok, a nagy hőmérsékleti ingadozás. A sarkvidéknek növényvilága nincs.

A végtelen, hófehér birodalmat csak a partvidékeken élénkíti meg a fókák, rozmárok, pingvinek, tengeri fecskék, viharmadarak lármás világa. A Byrd-expedició egy millió dollárba fog kerülni. A felszerelés már csaknem teljesen elkészült, úgyhogy még az ősz folyamán kifuthat Byrd tengernagy „Bear of Oakland” nevű expedíciós hajója a bostoni kikötőből. A hat es fél hónapig tartó kutatóúton kétszázan vesznek részt.