Negyven zongoraművész hangversenye

Long Beach

A kaliforniai Long Beachben tartották meg a nemzeti zenei ünnepségeket, amelyen óriási közönség előtt sorra felléptek a modern amerikai zeneélet kiválóságai. Az ünnepségeken rendezett hangversenyek közül az volt a legérdekesebb, amelyen negyven kiváló férfi és női zongoraművész negyven zongorán játszott egyszerre.

A művészek Chopin, Liszt Ferenc, Csajkovszkij és az amerikai zeneszerzők műveit játszották. A hangverseny többezerfőnyi közönsége nagy élvezettel hallgatta a negyven zongora orgonaszerű, áradó, hullámzó muzsikáját. Egyes műsorszámok azt az érzést keltették a hallgatókban, hogy egyetlen hatalmas zongora hangja dübörög, zeng a levegőben.

A zenei hetek ünnepségei után a negyven zongoraművész hangversenykörútra indult. Több mint húsz amerikai nagyvárosban ismételték meg műsorukat, amelynek kapcsán az amerikai zongoragyárosok érdekes megállapításokhoz jutottak.

Kiderült, hogy azokban a városokban, ahol a negyven zongoraművész hangversenyt adott, egyszerre magasra szökött a közönség zongoravásárlási kedve. A hangversenyek hatása alatt háromszor, négyszerannyi zongorát adtak el a gyárosok, mint azelőtt.