A franciák folytatják előrenyomulásukat

Páris, szeptember 10.
Félhivatalosan kiadott közvélemény többek közt ezeket mondja: amig a keleti hadszintéren nagy harc indult Varsóért, a Rajna és Mosel közötti arcvonalon bizonyos mértékben alábbhagytak a hadmüveletek vasárnapra virradó éjszaka. A nagyvezérkar vasárnap reggeli közleménye megerősiti a szombat esti közleményben foglaltakat a németek által meginditott ellentámadásokról, amelyek azt a célt szolgálták, hogy megzavarják a franciák előrenyomulását a Siegried-vonal előretolt állásai felé.

A közlemény hozzáteszi, hogy vasárnapra virradó éjszaka a helyzetben nem történt változás. A francia csapatok pénteken és szombaton a Maginot-vonal és a Siegfried-vonal közötti „senki földjén” különböző pontjain haladtak előre. Az éjszakát, ha az „nem is hozott változást a helyzetben” -  mint a vasárnap reggeli közlemény mondja - mindamellett a francia csapatok serény munkában töltötték az igen nehéz, erdővel boritott dombos terepen, amely a Saare-völgyét, nevezetesen a Warndt- erdőséget veszi körül. Megerősitést nyert, hogy az ellenség működő fegyverei a Lauterbach-folyócska hadijaira és kisebb átjáróira voltak irányitva.

A szombati nap különösen élénk harcokban telt el. A franciák folytatták előrenyomulásukat. A német csapatok a betonfedezékeken kívül, még a Siegfried- vonal előtt is mély alagutakkal rendelkeznek. Ezen az egész rendkivül arcvonalszakaszon elsősorban müszaki jellegü háboru folyik.

A nyugati arcvonalon folyó hadmüveletek erődítményháboru, sőt földalatti háboru jellege tehát teljesen ellentétes a keleti arcvonalon folyó mozgó háboruval, ahol a hadmüveleteket német részről főleg a páncélos és gépesitett hadosztályok nagy tömegben való alkalmazása jellemezte, amelyeket a fő közlekedési utakon vetettek előre. A lengyelek ezrei azzal válaszoltak, hogy lovasdandárokat vetettek harcba, amelyek az ellenséges hadoszlopok oldalszárnyain harcoltak. (MTI)


Német ellentámadásokról számol be a francia hadijelentés

Páris, szeptember 10.
Szeptember 10-én reggel közlik: A németek szombaton arcvonalunk több pontján ellentámadásokat hajtottak végre. Vasárnapra virradó éjszaka a helyzet változatlan. A repülőgépek rendes mederben folytatják felderitő tevékenységüket. (MTI)