Olasz haditudósító a lengyelek vitézségéről

Róma, szeptember 10.

(MTI) A Tribuna haditudósitója a német páncélos-osztagokkal együtt ment Krakkóba, majd Varsóba. Amikor a német páncélos különitmények lengyel gépfegyveres oszagokkal találják szembe magukat, nem állnak meg, hanem megkerülik az akadályt. A lengyel gépfegyveresek elintézése a páncélosokat követő repülők feladata, amelyek gépfegyertüzet zuditanak a lengyelekre, vagy pedig röpcédulákat szórnak rájuk, amelyek szerint hiábavaló minden ellenállás. Ennek a módszernek igen nagy hatása van és a lengyelek gyakran feladják a harcot.

Az olasz tudósító szerint mindamellett meg kell állapítani, hogy a lengyelek vitéz katonák és szó sincs róla, hogy könnyű dolog őket megverni.

Vassal és tűzzel nem is lehet őket legyőzni, de nagyobb hatással van ellenállásukra egy rádióhir vagy egy röpcédula. Fegyverekkel elpusztithatják, de le nem győzhetik a lengyeleket.

A tudósitó szerint Varsóban sorkatonaság részéről nem volt ellenállás, de egyes háztetőkről lövöldözni kezdtek és az esti órákban egyes kerületekből még lövöldözés hallatszik.