Rövidek

Franciaország és Anglia válasza Roosevelt felhivására
Páris, szeptember 3.
(Havas.) Franciaország és Anglia kormánya ünnepélyesen és hivatalosan leszögezi, hogy eltökélt szándéka a polgári lakosság és az emberi civilizáció alkotásainak kimélése. Mindkét kormány megelégedéssel fogadta Roosevelt elnöknek a légi bombázások ügyében hozzájuk intézett felhivását. A két kormány beleegyezőleg válaszolt az USA elnökének és a felhívás szellemében sürgős utasitást küldött haderők parancsnokságainak.

Megalakult az angol háborus kormány
London, szeptember 3.
(Havas) Hivatalosan jelentik, hogy megalakult a háborus kormány, amley vasárnap délután tartotta első minisztertanácsát.

A kormány összeállitásaa következő:
Minsizterelnök: Chamberlain. Kincstári kancellár: Sir John Simon. Külügyminiszter: Lord Halifax. Védelmi koordinációs miniszter: Chatfield. Az Admirális első lordja: Winston Churchill. Hadügyminiszter: Hore-Belisba. Légügyi miniszter: Sir Kingsley Wood. Főpecsétőr: Sir Samuel Hoare. Tárcanélküli miniszter: Lord Hankey.

Kanadában kihirdették a hadiállapotot
Ottava, szeptember 10.
Vasárnap virradó éjszak a kanadai kormány minisztertanácsot tartott, melyen megfogalmazták a Németországhoz intézendő kanadai hadüzenet végleges szövegét. A kanadai kormány vasárnap kihirdette a hadiállapotot Kanada és Németország között.

Védelmi állásba helyezték a belga tengerpartot
Brüsszel, szeptember 10.
A belga sajtó jelentéséből kiderül, hogy a belga tengerpartot 60 kilométeres hosszuságban védelmi állapotba helyezték. A tengerpart mentén tüzérséget, légelháritó ütegeket hoztak állásba. Különösen megerősitették a három fontos belgakikötöt: Zeebrüggét, Ostendét és Nieuwportot. (MTI)

Román koronatanács dönt az uj helyzetről

London, szeptember 17.
London elterjedt hirek szerint a román koronatanács összeül, hogy megvitassa az Oroszországnak Lengyelország ellen meginditott hadjáratával beállott uj helyzetet. Ismertese, hogy Románia és Lengyelország között katonai védelmi szerződés áll fenn orosz támadás esetére. (MTI)

Páris, szeptember 17.
Itt elterjedt hirek szerint Lengyelország Románia katonai segitséget kérte Szovjetoroszország ellen a két állam között fennálló katonai szerződés értelmébe.

A két kormány alkalmazkodik az 1925. évi genfi jegyzőkönyvhöz, amely tiltja fullasztó és mérgező gázok, valamint bakériumok felhasználását. Fel fogják szólitani a németkormányt, hogy adjon hasonló biztositékot.  Magától értetődik, hogy ha az ellenfél nem tartja be azokat a korlátozásokat, Franciaország és Anglia fenntartja magának azt a jogot, hogy azt cselekedje, amit helyesnek tart.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

 1. hét

Churchill belépett a brit kormányba. - Az angol király, Chamberlain és Halifax bejelentett a hadiállapotot. - A németekel foglalták Czenstochovát. - Hitler a keleti harctéren.  – Svájc lapjelentés délkeleteurópai semleges blokk alakulásáról. – Olaszország nem tett semmiféle ujabb katonai intézkedést.

2. hét

Részleges Mozgósitás Szovjetorosuországban. - Elkeseredett, veszteségteljes közelharcok Varsó külvárosaiban és a lengyel főváros környékén: vasárnap este Varsó központjától 10 kilóméternyire folynak öldöklő harcok. – Lodz, a ,,lengyel manchester” elesett. - A Lomza és Narev között megkezdődött a német-lengyel háború legnagyobb csatája. - A nyugati harctéren a Rajna és a Mosel között a Saare völgyében  és a Warndt-erdőségben szombat óta ellanyhultak a hadmüveletek. - A francia felderitőcsapatok némat ellentámadásba ütköztek.  - Párisi jelentés szerint a franciák a nyugati fronton folytatják előrenyomulásukat.

3. hét

A vörös hadsereg vasárnap hajnalban 900 kilométer szélességben Polocktól Kamenec –Podolskig átlépte Lengyelország keleti határát. – Koronatanács dönt az éjszaka Romániában a nagy fordulatról! – Varsó parancsoka parlamentert küldött a német főhadiszállásra. - Breszt-Litovszk fellegvára és Kutno, a háromnapos csata centruma, elesett.

4. hét

100 kiométeres fronton vivják a lengyelek utolsó csatájukat.  – Döntő rohamot várnak a nyugati fronton, ahol modern technikai eszközökkel vezetett haditevékenység folyik . – Az orosz hadsereg a demarkációs vonal felé nyomul tovább.