Letartóztatták az ujpesti titkos nyilaspropaganda központ két vezetőjét

A főkapitányság politikai osztályán vasárnap folytatták az ujpesti titkos nyilaspropaganda leleplezése során előállítottak kihallgatását.

A nyilasok egész üzemet rendeztek be Ujpesten és itt készitették Szálasi rézből öntött plakettjét és azokat a röpiratokat, amelyekkel elárasztották az országot.

A rendősrég rajtaütésszerű házkutatás során megtalálta ezeket a nyomtatványokat és a rézplakett készítéséhez szükséges kellékeket, amelyeket lefoglaltak. A Szálasi – plaketteket Benedikt Huber ujpesti szobrász gipszmintája alapján Havlisch Gyula réz és fémöntöde tulajdonos ujpesti Szent István-tér 10. és Deák Ferenc-utca 1. alatti műhelyében készitették.

Havlisch előállításakor elmondotta, hogy a rézöntvényeket ő készitette, megbizóját azonban nem volt hajlandó megnevezni.

A kész öntvényeket Havlisch és Csatt Zoltán a Magyarság előfizető gyűjtő ügynöke terjesztették titokban. Vasárnap délelőtt előállították a rendőrségre Csatt Zoltánt is, aki beismerte a plakettek terjesztését. A nála talált névsor alapján a rendőrség politikai osztálya lefoglaltatta az ország különböző részeiben elhelyezett öntvényeket.

Havlisch és Csatt előtt vasárnap délben kihirdették az előzetes letartóztatásról szóló végzést.
A sajtótermékek és rézöntvények előállításában résztvevő Benedikt Huber szobrász és Andrejczki Pál asztalos sorsáról a vizsgálat befejezése után dönt a rendőrség.

Vasárnap késő este ujabb fordulat történt az ujpesti titkos nyilaspropaganda körüli nyomozásban: rendőrkézre került a fényképész és hat másik társa, akik a Szálasiról készített fényképet a titkos propaganda rendelkezésére bocsájtották.

Az egyik lefoglalt fényképen elmosódott halvány jelzést találtak és ebből az alig kézzel fogható nyomból kiindulva sikerült megállapítani, hogy azt a bizonyos jelzést Kvassai Antal fényképész, akinek Rády-utca 53. szám alatt van műterme, szokta képein alkalmazni.

A fényképész a főkapitányságon beismerte, hogy a felvételt néhány évvel ezelőtt ő készitette Szálasiról és ő bocsátotta az ujpesti titkos agitáció rendelkezésére a szükséges képanyagot. A nyomozás és a fényképész vallomása alapján további hat embert állitottak elő a főkapitányságra