Hivatalos jelentés a vasárnapi fővárosi nyilastüntetésekről

A Budapest utcáin vasárnap délelőtt lezajlott tüntetésről a főkapitányság a következő hivatalos közleményt adta ki:

Hubay Kálmán és több társa, nyilaspárti országgyűlési képviselők engedélyt kértek folyó hó27-én délelőtt 11 órakor beszámoló gyűlésre, valamint arra, hogy onnan a gyűlésen résztvevőkkel együtt a német és olasz követségekre vonulhassanak együttérzésük tüntető kifejezése céljából. A főkapitány a sajtóban már ismeretes okokból- sem a gyűlést, sem a felvonulást nem engedélyezte. A nyilaspárti országgyűlési képviselők erre úgy határoztak, hogy az említett követeknél tisztelgő látogatást tesznek és erről a párt nyilaskeresztes tagjait röpcédulák útján értesítették.

Vasárnap délelőtt 11 órakor a nyilaskeresztes párt 25-30 országgyűlési képviselő tagja autókon felvonult az olasz, majd a német követség elé, ott kiszállva, a követségek épületei előtt a gyalogjárón felsorakozott és jobbkarjaikat fölemelve, párperces néma tüntetést rendezett.

Amint az országgyűlési képviselők autói a Múzeumkörúton feltűntek, a gyalogjárókon sétáló mintegy két-háromszázfőnyni tömeg, amely már a képviselők megérkezését várta, a német és olasz államfők éltetésébe kezdett, majd a nyilaskeresztes párt jelszavait kiabálva, politikai ízű tüntetést rendezett, azonkívül a törvénybe ütköző tartalmú röpcédulákat szétosztotta.

Hasonló, a német és olasz államfők éltetésével kezdődő, politikai jellegű kiabálásokkal végződő tüntetések voltak még a város több pontján, így a Kálvin-tér, Baross-utca, József körút, Andrássy-út és Erzsébet körúton.

A rendőri karhatalom közbelépése azonban a tüntetés további elfajulását mindenütt meggátolta. A karhatalom 66 egyént állított elő. Az eljárás ellenük folyamatba tétetett.
Szegeden is tüntetni akartak a nyilas képviselők

Szeged, augusztus 27.

Vasárnap este tüntető felvonulásra készültek Szegeden a nyilaspártok országgyűlési képviselői. Negyven nyilas zászlókkal feldíszített autótaxin érkeztek meg a nyilasképviselők Budapestről Szegedre.
A rendőrség olyan értesítést kapott, hogy a nyilasok terve az, hogy Hubay vezetésével a nyilaspárt képviselői és a szegedi pártszervezet tagjai tüntető felvonulást akarnak rendezni a Csillagbörtön előtt