Amerika feltételei Japánnal való viszonyának megjavitására

Washington, október 22.
Nomura japán külügyminiszter nyilatkozata, amely szerint a keletázsiai japán politikát nem befolyásolhatja semmilyen külső beavatkozás, nem okozott: meglepetést Washintonban, Grew tokiói amerikai nagykövet beszédének az volt a célja, hogy nyiltan magmaygarázza a japánonkan, miért rokonszenvez az amerikai közvélemény Kinával. Az Egyesült Államoknak nincs szándékában, hogy megmérgezze diplomáciai kapcsolatait japánnal, sőt amerikai háború talán éppen alakalmat nyújt arra, hogy megjavitsák a viszonyt Washington és Tokió közt.

A Japán és Amerika közti viszony javulása kivánatos volna, de csak akkor valósulhat meg, ha Washington biztositékot kap, hogy a "távolkeleti uj rend” nem jelenti a nyitott
kapu elvének teljes megszületését, sem pedig a nyugati hatalmak érdekeinek figyelmen kivül hagyását. Amióta Angliát és Franciaországot leköti az európaiháború, csak Szovjetoroszország támogathatja hathatóan Kina ellenállását. (MTI.)

Anglia nem támogatja tovább Csangkaiseket
Tokio, október 22.
A Domei-iroda jelenti: Megbizható forrásból szerzett értesülés szerint Halifax lord angol külügyminsizter az európaiháború kitörése után tudomására hozta a kinai nagykövetnek, hogy Anglia sem közvetlenül, sem közvetve nem nyújt tovább támogatást Csangkaiseknek, s Nagybritannia erkölcsi támogatásban sem részesiti ezentul Kinát.