A finn-szovjet viszony éleződése

Helsinki, november 12.
(Havas) A finn sajtóirodát hivatalos helyről felhatalmazták, hogy a Szovjetorosz Távirati Irodának az orosz-finn helyzetről megjelent közleményével kapcsolatban a következő magyarázatot tegye közzé: A szovjetkormány maga javasolta, hogy kezdjünk tárgyalásokat, de e tárgyalások folyamán, számitva Szovjetoroszország fenyegető hatalmára, igen jelentős engedményeket követelt Finnország részéről. Ezért érezte magát kötelezve Finnország arra, hogy fokozotabban gondoskodjék semlegessége biztositásáról.


A Szovjet Távirati iroda által közzétett jelentésre válaszolva a finn külügyminiszter közli, hogy a szovjetkormány olyan javaslatokat tetta finn kormánynak, amelyek fenyegetik az ország függetelenségét. A Finn kormány elég messzemenő engedményeket tett ott, ahol a Szovjetunió és különösösen Leningrád biztonságáról van szó. A szovjetkövetelések következtében Finnország kénytelen megerősiteni védelmi intézkedéseit.


A szovjet ragaszkodik finn tengerészeti támaszpontokhoz
London, november 12.
(Havas) A Reuter-iroda Helsinkből érkezett távirat alapján jelenti, hogy Sztálin állitólag kijelentette, nem fogadhatja el jelenlegi formájukban a finn ellenjavaslatokat és nem mondhat le a finn területen létesitendő haditengerészeti támaszpontokra irányuló követelésről. Szovjetoroszország vezetői uj emlékiratot készitenek elő.

Helsinki, nov.12.
Az orosz-finn viszony sulyosbodásának hatása alatt a finn kormány ujabb védelmi intézkedéseket határozott el. Azon a finn földnyelven, amely legközelebb esik Leningrádhoz, eddig két finn hadosztály állomásozott. Ennek az őrségnek létszámát most sürgősen felemelték hét hadosztályra.

Holtponton….
Helsinki, november 12.
A moszkvai tárgyalások ismét holtpontra jutottak. Semmi bizonyosat nem tudnak arról, mikor szándékozik az orosz kormány ujra felvenni az összeköttetést a Moszkvában tartózkodó finn kiküldöttekkel.


A finn küldöttség elhagyja Moszkvát?

Koppenhága, nov. 12.
Helsinki-i jelentés szerint a finn fővárosban azzal számolnak, hogy a kormány még az éjszaka dönt: tovább folytatják-e a tárgyalásokat az orosz kormánnyal, vagy pedig a finn küldöttség elhagyja a szovjet fővárost és visszatér Helsinkibe. Erko külügyminiszter közölte a külföldi sajtóval, hogy Finnország az engedékenység legvégső határáig ment el.