Rövidek

Amerika szembehelyezkedik japán kinai politikájával
Tokió, november 5.
(Domei) Grew az Egyesült államok tokió nagykövete és Nomura tengernagy japán külügyminiszter szombati megbeszéléséről mindezidáig nem adtak ki hivatalos közleményt.

1. Amerika reméli, hogy a kinai helyzet következtében felmerült problémákat a jog elve alapján oldják meg.

2. Amerika kénytelen szembehelyezkedni a Japán által hangoztatott ázsiai, ,,uj rend” megteremtésével, hogyha az az amerikai érdekeket sérti és bazárja a kinai ,,nyilt kapukat”.

3. Az amerikai közvélemény nincs megelégedve a japán által Kinában kezdeményezésekkel, amelyek az amerikai jogok és érdekek kárára vannak.

Mährish-Ostrau zsidó ipari munkásságát Kattowitzba és Lublinba viszik

Berlin, november 5.
Az elmult héten Mährisch-Ostrau ipartelepeinek zsidó férfimunkásai felszólitást kaptak, hogy  készüljenek fel munkahelyeik mielőbbi elhagyására, mert e hét első napjaiban Kattowitzba és Lublinba viszik őket, ahol az ujból üzembe állitott szövőgyárban kapnak alkalmazást.

Tiso lett a szlovák köztársaság első elnöke

Budapest, november 8.

A szlovák parlament legutóbbi ülésén, október 26-án dr. Tiso József miniszterelnököt 61 szavazattal egyhangúlág Szlovákia első köztársasági elnőkévé választotta.

Gandhi tanácskozik

Budapest, november 8.

Angliának a háborúba való belépésével újra igen fontos szerephez jutnak a brit dominiumok, elsősorban India, a maga beláthatatlan ember- és nyersanyagforrásával. Érthető hát, hogy az indiai alkirály, Lord Linlithgow nagy súlyt helyez az indiai nacionalista mozgalom vezetőjének, Gandhinak közreműködésére. Ezért magához kérette a Mahatmát tanácskozásra.

,,Közönséges gonosztevők…”
Berlin, november 19.
(NST) A német külügyminsztériun egyik szószólója közölte a külföldi ujságirókkal, hogy a csehmorva védnőkség területén teljes nyugalom és rend uralkodik. Rámutatott arra, hogy az előforduló zavargásokat nagyobb részben közönséges gonosztevők idézték elő, a cseh nép 99 százakéka azonban elitéli ezeket a megmozdulásokat és minden ilyen akciótól távol tartja magát.

Papen német követ tiltakozása Ankarában
Berlin, november 19.
(NST) Mint Isztambul jelentik, Papen ankarai nagykövet tiltakozását fejezte ki a török kormánynál amiatt, hogy egy török lap a német-török jóviszony megzavarására alkalmas cikket közölt. A tiltakozásra az adott okot, hogy a ,,Tan” cimú lap olyan hiradást közölt, amely szerint Papen nagykövet az ankarai román nagykövettel közölte, hogy Németország hajlandó Romániának segitséget nyujtani az orosz határon létesitendő erődvonal megépitésére.

Róma, november 19.
A török hadsereg mellett működő katonai szakértők, két tábornok és két tengernagy, valamint a hozzájuk tartozó kiséret és több német vezető egyéniség hétfőn elhagyja Törökországot.

Francia tüzérség megakadályozott két német támadást

Páris, november 26.
(Havas) A szombati napot német részről a szokottnál hevesebb járőrtevékenység jellemzte a Vogézek erdős vidéken.  A Moseltől keletre fekvő vidéken is előfordultak német rajtaütési kisérletek. Mindkét irányban ugyanolyan létszámu legénységet vetettek küzdelembe azonos körülmények között folyt le. A két támadástfrancia önműködő fegyverek tüze meghiusitotta. Az egyedüli különbség az, hogy a németek - elővigyázatosabbak lévén - nem hagytak hátra ez alkalommal foglyokat. A rossz idő mindkét részről egyaránt gátolta a légi tevékenységet s ez csak elszórt távoli felderitő repülésre szoritkozott. Az arcvonalon tehát alig van tevékenység. Légi ütközet nem volt.

November elsején 53 éves korában váratlanul meghalt Magyarország nyugalmazott miniszterelnöke, Darányi Kálmán.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét

Moszkva jelenti: A szovjet nem akar háborut nincsenek fegyveres szándékai. -  Helsinki és London szerint enyhült a finn-szovjetorosz feszültség és remény van a megegyezésre. - Napról-napra erősbödik a tüzérségi harc a Saar vidéken - 1480 repülőgép szállitásra készen áll Newyorkban. - Berlin cáfolja Göring római utazásának hirét.

2. hét
VI. György és Lebrun közölte, milyen feltételek mellett kötne békét Anglia és Franciaország. - Berlini, londoni és párisi jelentések Hollandia helyzetéről. -  Angol repülőgépek felderitő útja Berlin és több német város felett. - A finn külügyminszter szerint a szovjet Finnország függetlenségét fenyegeti.

3. hét
Elutaznak Törökországból a német katonai szakértők. - Két akna robbantotta fel a ,,Simon Bolivar” nagy holland személyszállitó gőzöst: 150 utas eltünt, 100 megsebesült. -,, Légi erődöv” a német állások felett. - Papen német nagykövet erélyes en tiltakozott  Ankarában.

4. hét
Radocsay igazságügyminiszter 60-70 százalékkal győzött Tapolcán és Balatonfüreden. -  Anglia már kedden életbelépteti a szigoritott ostromzárat. - Olaszországra való tekintettel a Földközi-tengeren nem lesz blokád. - Berlini jelentés, londoni cáfolat négy angol hadihajó bombázásáról. - Angol felderitőgépek Wilhelmshafen és Helgeland felett. - Churchill nyilatkozat az aknaháboru elleni védekezésről. - Tatarescu jószomszédi politikát hirdet, Gafencu szerdán mond külpolitikai beszámolót.