Római jelentés Magyarország helyzetéről

Róma, október 8.
(Magyar Távirati Iroda.) A „Lavoro Fascista” budapesti tudósitója hosszabb tudósitást közöl a középeurópai helyzet alakulásáról. Elsősorban a magyar-jugoszláv viszonnyal foglalkozik és rámutat arra, hogy Budapesten is, akárcsak Belgrádban, a további magyar-jugoszláv közeledést mindkét állam érdekében állónak tekintik, mert ez a közeledés növelné mindkét állam tekintélyét és a béke fenntartásának lehetőségét. Hangoztatja az olasz tudósító, hogy Budapesten méltányolják a szerb-horvát megegyezést és elismerik, hogy Jugoszlávia a Balkán egyik legfontosabb tényezője és fontosságát még az a körülmény is növeli, hogy olasz nagyhatalommal is szomszédos.

Magyarországot, amely immár barátja Jugoszláviának, még szorosabb barátság füzi Olaszországhoz. Az egyik legfontosabb ok, amely Budapestet és Belgrádot a két ország közötti közeledés továbbfejlesztésére késztette, az, hogy igyekezzenek követni Róma politikai irányát. Budapesten egyébként teljes mértékben megértik Belgrád erőfeszitéseit, hogy kívül akar maradni a jelenlegi háborun.

Mindent összevéve meg kell állapitani, hogy a német-angol háboru Középeurópában azzal a kedvező eredménnyel járt, hogy az ottélő népeket közelebb hozta egymáshoz és jelentős enyhülést hozott létre azon a hatalmas területen, amely a Kárpátok és az Égei-tenger között terül el. Budapesten a hangulat még Románia irányában is enyhült. Természetes, hogy a középeurópai államok a helyzetet továbbra is veszélyesnek tartják és igyekeznek elkerülni mindent, ami Európának ezt a vidékét is lángba borithatná.