A hónap rövidhíreiből

Új hajógyár Fiuméban

Még a delegácziós tárgyalások idején jelentette ki a kormány, hogy a delegáczió által megszavazott uj torpedóhajók nagy részét Fiuméban fogják építeni.
A megrendeléseket eddig nem lehetett megtenni, mert Magyarországon, a mely eddigi hajóépítésekben nem részesedett, nincs megfelelő hajógyár.

E czélból a kereskedelemügyi miniszterium Fiuméban megfelelő hajógyár létesítését tervezi.
A kereskedelemügyi miniszter a vállalat pénzügyi dolgában most folytatja a tárgyalásokat egy pénzintézettel. 
 

Növényhonosítás

A külföldön sok helyen óriási területen termesztik a cserző-sóskát.
Nagy mennyiségben hozzák forgalomba és nálunk is sokat vásárolnak belőle. Magyarországon a cserző-sóskát eddig nem termesztették, most Tallián Béla földmívelési miniszter kísérleti telepet rendeztet be a délvidéken a cserző-sóska meghonosítása végett s ha az eredmény kielégítő lesz, e növénynek mentől nagyobb területeken történő termesztésre tesz intézkedéseket.

Mezőgazdasági háziipar a ruténeknek

A rutén-akczió hegyvidéki kirendeltsége Beregmegyében, Bereg-Kövesden és Alsó-Remetén, legközelebb hat hétre kiterjedő kosárfonó tanfolyamot szervez. melyen több másnemű munka mellett különösen az ezen a vidéken annyira szükséges szőlő és gyümölcsszállító kosarak készítésében képzik ki a jelentkezőket.

Lenkészítő és feldolgozó telep Trencsénben

Osztruluczky főispán a megye nagy, közép és kisbirtokosait értekezletre hívta meg ama módozatok megbeszélésére, hogyan lehetne a vármegyében lenkészítő és feldolgozó telepet létesíteni. Az eddigi jelek szerint is a telep felállítása rövidesen sikerülni fog.


Betörés egy takarékpénztárba

A bácsmegyei Felső-Kovil községben ismeretlen tettesek behatoltak a takarékpénztárba, feltörték a Wertheim-szekrényt és 13.957 korona készpénzt vittek el. 


Az istállónak legmelegebb hőfoka

Épp oly rossz a nagyon meleg,mint a nagyon hideg istálló.
13 C fok a legmegfelelőbb istállói hőfok. Nemes lovak, szoptatós kanczák és fiatal csikóknak 16 C°, szarvasmarháknak a 13 C° a legmegfelelőbb. Nagyobb hőfok, pl. 19-21 C° már alkalmatlan, mert gyorsabb lélekzetvételre ösztönzi az állatokat és izzadást okoz.

A juhok aklainak legmegfelelőbb hőmérséklete 8-10 C°.
Közvetlenül nyírás után 12-13 C°. A sertésólban 12-15 C° fok a legajánlatosabb. A vékonybőrű angol sertések azonban melegebb istállót követelnek.