A játékvezető súlyos tévedése döntötte el a kispesti derbyt

Kispest – Ferencváros 2:1 (1:1)

A Kispest megérdemelte a győzelmet – Kiszely és Berényi kínos szereplése

Kispesti sporttelep. – 12.000 néző. – Játékvezető: Vass Antal.
E sorok írója több mint harminc éve jár futballmérkőzésre. Sok győzelmet, vereséget látott ezen idő alatt, de ilyen ferencvárosi blamázsban még nem volt része.

A meccs után a nézőtábor azon gondolkozott, hogyan kerülhetett Magyarország vezető csapatába, a legnépszerűbb és a legnagyobb tömegekkel rendelkező egyesületbe Berényi? A kétszer 45 perces küzdelem alatt egyetlenegy mozdulata sem árulta el, hogy őt valami első osztályú csapatban minősíti.

A másik kínos eset? Kiszely centercsatári szereplése. Hogy a Ferencváros vereséget szenvedett, az elsősorban az ő lelkén szárad. Olyan labdákat kapott, főleg Sárosi dr.-tól, amelyekből Toldi mindig gólt szerzett. Hiába küzdött tehát jól a többi ferencvárosi játékos, ez a két csatár megbénított minden gólra törő akciót.

Ezenkívül Gyetvain meglátszott, hogy hosszú pihenő után most játszott először, Bírón pedig – alig látszott valami. A ferencvárosi védelem, beleértve a fedezetsort, jól működött. De az egész mezőnyből kimagaslott a két Sárosi-testvér. Ők azonban kevésnek bizonyultak a meglepően jól játszó kispestiek ellen.

Meg kell állapítani, hogy az együgyű ferencvárosi támadásokkal szemben a kispestiek mindig veszélyes és céltudatos akciókkal operáltak és megérdemelten szerezték meg mind a két bajnoki pontot.

Ennek előrebocsátása után azonban tagadhatatlan, hogy a mérkőzés sorsát Vass Antal játékvezető súlyos tévedése döntötte el. 1:1-re állt ugyanis a mérkőzés, amikor a második félidő vége felé Déri ezrek láttára két kézzel lökte el Polgárt és így maradt útja Nemesnek a döntő gól belövésére.

A kispesti pályán mintaszerűen bonyolították le a derbit. Rendőrség és rendezőség a pálya környékén és bent a sporttelepen a legpéldásabb rendet tartotta fenn és valóságos vendégszeretettel fogadták a Budapestről érkező közönséget.

Alighogy megkezdődött a mérkőzés, Kiszely indította el a labdát – Sárosi III. hosszú lövését Gyetvai fogta el és védhetetlenül a kispesti kapuba vágta. A 45. másodpercben tehát a Ferencváros 1:0-ra vezetett.

Veszélyes kispesti ostromok után a 19. percben Nemes kiegyenlített. Mind a két csapatnak több gólhelyzete akadt. A második félidőben a Ferencváros kerekedett fölénybe, de a primitív csatárakciókat sorra szétrombolta a kispesti védelem. Kiszely háromméternyire a kaputól fölé bombázott, pedig senki sem volt a közelében.

A másik oldalon Kincses bombáját tartóztatta fel a ferencvárosi kapufa. A 22. percben Kincses középre adta a labdát, amelyet Polgár el akart fejelni, de odaugrott Déri, két kézzel ellökte és így a labda a fedezetlenül hagyott Nemeshez került. Ő pedig négyméternyire a kaputól nem hibáztatott. 2:1.

Ezután csak néha-néha jutott gólhelyzetbe a Ferencváros, a Kispest előretört és bizony balszerencsén múlott, hogy több gól nem terhelte a Ferencváros kapuját.

A kispestiek ünnepelték csapatukat a győzelem után, amely a szép sikert kiharcolta. Molnár József kispesti polgármester lement az öltözőbe, sorjában kezet fogott a játékosokkal. Különösen Olajkár I., Déri, Boldizsár, Kalocsai és Kincses játszott jól.