Nagy emberek magánélete - Stalin

A keleti diktátor, Hitlerhez és Mussolinihez hasonlítva rossz, száraz, álmosító szónok. Személyes érintkezésében mégis szuggesztiv, lenyűgöző, H. G. Wells szerint egyenesen ,,lehengerelő”. Hivatalos érintkezésben: kíméletlen, érdes, szűkszavú.

Lady Astor szemébe szegezte a kérdést: ,,Meddig megy még az öldöklő hadjárat párthívei ellen?” Stalin vállat vont: ,,Ameddig szükségesnek tartom” Ő magát a kommunista dogma papjának tartja. Nyíltan kijelentette a múltévi pártgyűlésen ,,Én és a bolsevizmus egyek vagyunk, elválaszthatatlanul.„

Igazi neve: Yossif Wisarionowitsch Dschugaschwili, a Tiflis melletti Gora városában Georgiában született, most október 1-én lett hatvanéves. Lenin adta neki a ,,Stalin”-nevet, ami oroszul acélt jelent. Georgiai kiejtéssel beszél oroszul. Szemináriumot végzett orthodox kispap. Lenin koporsóját Zinovjev és ő vitték a válukon, vöröskatonák sorfala között. Egyik katona rongyos lábelijével a koporsó felé rúgott. A menet megállott, Stalin levetette csizmáját, a katona lábára húzta aztán vállára kapta a koporsót és vitte tovább.

Nem ámokfutó és nem bárdolatlan paraszt. Edennek, aki 1935 tavaszán meglátogatta, Platoból, Don Quihoteból és Daudetből idézett. 1933-ban maga elé citálta a bolsevista írókat és kegyetlenül lehordta őket: ,,Shakespearet, Goethét és a klasszikusokat olvassátok, különben a kutya sem fog olvasni benneteket”

Külföldi látogatóival szemben borzadályosan szeretetreméltó majdnem alázatos, angol, francia és német kapitalistákat, akikkel importügyekben tárgyal, rendszerint így szólítja: ,,Messierurs les bourgeois”. Egyedüli a diktátor között, akinek a humor iránt érzéke van. A moszkvai Kremlben él, ami nem egy épület, hanem épülettömb, negyven házzal, templommal, kaszárnyákkal, kertekkel. Három szobában lakik. Ugyanúgy őrzik, mint Hitlert vagy Mussolinit.

Három Pacquard autón közlekedik, amit úgy kell érteni, hogy ő a középső Pacquardban ül, a sofför mellett. Mindig nyakig gombolt, zöld orosz kabátban jár, lovaglónadrágban és halina csizmában.

Egy hétig dolgozik reggeltől estig, aztán két napot vidéki házában tölt. Nagyon kedveli az operát, a balettet, a mozit és a sakkot. Szüntelenül pipázik! A pipája étkezés közben is a tányérja mellett füstölög. Szereti a vodkát, sokat iszik és bírja az italt. Első felsége 1917-ben tüdőbajban halt meg, két év múlva elvette egy öreg forradalmi barátjának, Aljulev lakatosnak 16 éves lányát, aki hét év előtt rejtelmes körülmények között váratlanul meghalt.

Három gyermeke van és két meghitt barátja, Vorosiloff és Kaganovics. Egyszerűen ,,Tovaris Stalin”-nak címezteti magát. Az amerikai követ egyszer este kereste fel. Stalin Vorosiloffal és Kaganoviccsal a zongora mellett ült, harmadik felsége, Kaganovics húga orosz nótákat játszott, a végtelen orosz birodalom három ura teli poharakkal ütötte a taktust és összeölelkezve daloltak…