A helsinki Olimpia távolbalátója

Jövő évben Helsinkiben rendezik meg a négyévenként szokásos nagyszabású Olimpiát. A finnek sem területtel, sem anyagi erővel nem rendelkeznek oly mértékben, hogy ha nem is felülmúlni, de megközelíteni tudnák a gigantikus berlini Olimpia méreteit.

Stadionjuk jóval kevesebb férőhellyel rendelkezik, viszont nem kétséges, hogy az érdeklődés a finn Olimpia iránt közel olyan nagy lesz, mint a berlini iránt volt. Tehát számolni kell s a finnek számolnak is azzal, hogy a stadion szűknek bizonyul és ezrek rekednek ki, holott a nagyszabású versenyeket látni szerelnék.

A rendezőség úgy segít a bajon, hogy bekapcsolja az Olimpia hírszolgálatába a távolbalátót is. Paavo Arni, finn mérnök vezetésével máris felkészültek a nagy technikai feladat megoldására és négy, egyenként 2500 férőhellyel rendelkező távolbalátó moziban fogják közvetíteni a stadionban történő nagyszabású sporteseményeket.

A tervek szerint a német távolbalátó rendszert alkalmazzák, tehát 441 sorra bontják a képet, amelyet azután a legújabb módszerekkel közvetítenek majd az ernyőre, amelynek mérete 2x2 ½ méter. Egyetlen aggály van s ez az, hogy az egyébként napsütötte jelenetekről az olimpiai stadion tornyából akarnak közvetíteni.

Ez annyit jelent, hogy a felvevő objektív a sporteseménytől mintegy 70 méter távolságban lesz. Tehát madártávlatból látják majd a távolbalátó moziban a nézők az Olimpiát. Az ellenérv az: semmivel sem lesz kisebb a kép és így a szokott benyomás olyan, mintha a néző a stadion legfelsőbb sorában ülne.