Észak-Finnországba megállitották és bekeritették a szovjetcsapatokat

Moszkva, december 16.
(Havas.) A szovjetkormány nem válaszolt Tanner finn külügyminiszternek péntek éjszaka rádión keresztül tett fegyverszüneti felhivására és tárgyalási ajánlatára. Nagyon kétségesnek tartják, hogy erre a felhivásra más válasz érkezne, mint a Tass-iroda szombat reggeli közleménye, amely hagsulyozza, hogy, a Szovjetunió nincs hadiállapotban Finnországgal, minthogy béke- és barátsági szerződést kötött a finn ,,népkormánnyal”. Ilyenformán a szovjetkormány álláspontjában nem történt változás.

Az oroszok továbbra is hangoztatják, hogy nem a finn nép ellen inditanak akciót, hanem éppen ellenkezőleg ,,a finn népet felkérésre” segitik abban, hogy lerázza a ,,Mannerheim és Tanner-féle klikket”. Nagy-Britannia és Franciaország ezt a klikket akarja eszközként felhasználni, hogy Észak kelet európában kirobbantsa a háborut.

Szovjetorosz hajóhad megtámadta Aspoe-szigetét, amely a Kotka-szigettenger külső részén van. A szovjetoroszok itt elvesztettek egy parti hajót, míg a finneket nem érte semmiféle veszteség. Az Aspoe-szigeten lévő finn partvédő ágyutelep talán nem tartozik a legerősebb partvédő ütegek közé, de távolról sem becsülendő le a védelem ezt tudnia kell- és ennek nem hiányzik a hatóereje sem.

A szovjetorosz hajóhad kénytelen harcba szállni, mielőtt a jégtáblák fölhalmozódnak a Finn-öbölben és még mielőtt a fagy megneheziti a hajóhad igazi támpontjai közelében lefolyó komoly akciókat. Az uj észt támpontok nincsenek ugy berendezve, hogy megfelelő támogatást nyujtsanak a tengeri erők tevékenységének teljes kifejezéséhez.