Megcáfolt találgatások Kárpátalja és Erdély sorsa közötti össszefüggésről

Róma, december 10.
(Magyar Távirati Iroda.) A Lavoro Fascista budapesti tudósitójának jelentése szerint a magyar-román viszonylatban Gafencu beszéde és Csáky István gróf válasza után nem állott be uj jelentős változás. A diplomácia munkája azonban nem akadt meg. Figyelemreméltó Teleki Pál gróf miniszterelnök legutóbbi képviselőházi beszéde. Közismert dolog – folytatja a cikk -, hogy a magyarok nem viseltetnek közömbösen erdélyi testvéreik sorsa iránt és legforróbb óhajuk, hogy ezt a kérdést minél hamarábbb meg lehessen oldani. A magyarok azonban nem ragadnak semminő olyan kezdeményezést magukhoz, amely megzavarhatná a helyzetet.


Az erdélyi kérdést valóban nem könnyü megoldani -
folytatja a cikk. - A románokkal való megegyezés érdekében szükséges, hogy Bukarest ép oly relalizmust és jóakaratot mutasson, mint a magyar politikai vezetők.

A külföldön ujabban olyan hirek terjedtek, el hogy Magyarországnak valaki azt ajánlotta volna, hogy mondjon le Kárpátaljáról és ehelyett szabadkezet kapna Erdélyben. Ez természetesen képtelenség, mert ha Magyarország Kárpátalját átengedné Oroszországnak, a Szovjetunió egészen Középeurópai szivéig nyomulna előre. Amit senki sem engedhet meg.

Magyarország - igy fejezi be a cikk - ragaszkodik jelenlegi határaihoz és ugyanakkor igyekszik megoldani az erdélyi magyarság kérdését. Semmiféle alku, sem csere nem lehetséges.