Véglegesen szabályozzák a vendéglők étlapjait

Valószinűleg még a jövő hét közepén megjelenik az a kereskedelmi miniszteri rendelet, amely intézkedik a vendéglők étlapjának újabb korlátozásáról. A budapesti szállodások és vendéglősök ipartestülete már novemberben körlevélben szólította fel tagjait, hogy a nehéz időkben takarékoskodjanak az anyaggal, természetesen úgy, hogy ebből a vendégeknek ne legyen kára. A budapesti vendéglősök alkalmazkodtak a rendkívüli viszonyokhoz és ennek következtében a dús, bőválasztékú étlapokat kicsit megrövidítették.

A kereskedelemügyi minisztériumot most újból foglalkoztatta az étlapkérdés és elhatározta, hogy a végleges rendezés érdekében rendeletet ad ki.

Értesülésünk szerint a kereskedelemügyi minisztérium rendeletének megjelenése után így fog alakulni a budapesti vendéglők étlapja: kétféle leves, kétféle meleg és kétféle hideg előétel, kétféle meleg és kétféle hideg halétel, a kész ételek rovatában kétféle sült, egymódon elkészített szárnyas fog szerepelni, vadak, belsőségek és apróhús természetesen szabadon. A belsőségek alatt a tüdőt, pacalt, májat, borjúfodort, apróhús alatt paprikásokat, pörkölteket és a gulyást értik. Ezenkívül szerepelhet még az étlapon egyféle főtt tészta, vagy sülttészta. A cukrászkészitmények, főzelékek, köretek, gyümölcs és sajt kiszolgálását nem érinti a rendelet.