Amerikában "driving" tantárgy az autóvezetés

New-jersey

A newyersey-i „high-school”-ok, amelyek nagyjából a mi felsőbb gimnáziumainknak felelnek meg, az állam kormányzója rendeletére a mostani iskolanév kezdetétől fogva a latin nyelvet törölték a tanrendből s helyette a „driving” tantárgyat vezették be, vagyis az autóvezetést. A gimnazistákat ezeken az órákon alaposan kioktatják az autó szerkezete, hajtása és javítása dolgában.

Erre a célra minden egyes high school-nak tíz-tizenöt használaton kívüli autó áll rendelkezésére, s ezeket a diákok szétszedik, újra összerakják. Mire leérettségiznek, matura-bizonyítványuk egyúttal autóvezetői igazolványul is szolgál.

A kormányzót az a tény bírta erre a - gyökeres tanreformra, hogy az Egyesült Államokban átlag minden 17 percben egy-egy ember autóbalesetnek esik halálos áldozatául s további 35 ember megsérül ugyanebben az időközben.

A mult évben például 36,134 ember halt meg (Amerika a világháborúban összesen 136,000 halottat veszített!) és 1,234,000 ember sebesült meg autószerencsétlenségeknél. Kiderült továbbá, hogy a balesetek egy harmadát 22 éven aluli fiatal emberek és lányok okozták, miután Amerika számos államában a vezetői igazolvány nincs korhatárhoz kötve.