Fából készült tűzoltó rádiókocsi

A nagyvárosok tűzrendészeti berendezése is állandóan tökéletesedik, s ez az oka annak, hogy manapság csak igen ritkán olvashatunk olyan sok áldozatot követelő tűzkatasztrófákról, mint amilyenek még csak nem is oly régen gyakoriak voltak.

Azt hisszük, senki sem fog csodálkozni azon, hogy a legújabb kor csodája, a rádió a tűzoltás szervezetébe is bevonult. Legutóbb a berlini tűzoltóság rádióval fel szerelt úgynevezett parancsnoki kocsit állított szolgálatba, amely valóban nem egyéb, mint egy miniatűr rádióadóállomás.

A kocsi rádiója adásra és vételre is be van rendezve, mert ennek a kocsinak az a szerepe, hogy állandó érintkezést tartson fenn először is a központi tűzőrséggel, ahová utasításokat küldhet, hogy újabb szerelvényeket küldjenek ki, de utasításokat is kaphat, hogy végzett munka után, sürgős szükség esetén hová kell azonnal mennie.

A sajtószolgálat szempontjából is fontos szerep jut ennek a parancsnoki kocsinak, amelyről a központi tűzőrség útján a sajtót is azonnal tájékoztatni lehet az eseményről.

De a közvetlenül tűzoltás szolgálatában is szerepe van ennek a modern parancsnoki kocsinak, amely hangszóróval is fel van szerelve, úgyhogy a tűzoltást vezető tiszt központilag adhatja utasításait a legénységnek.

Meg kell még említeni, hogy ezt a parancsnoki kocsit, nehogy a rádióvételt a fém karosszéria zavarja, a lehetőség szerint teljesen fából készítették.