Első nap nehezen boldogult a magyar csapat az olasz vízipólózókkal

Magyarország – Olaszország 3:1 (1:1)

Karácsony első napján nagy érdeklődés mellet tartották meg az olasz-magyar válogatott vízipóló-mérkőzést. Horthy Miklós kormányzót és családját Schmidt József, a Nemzeti Sportuszoda igazgatója fogadta. Megjelent a díszpáholyban az olasz követ, valamint Hóman Bálint kultuszminiszter és ifj. Horthy Miklós, a MUSZ elnöke.

Úszóversennyel kezdődött az ünnepi műsor. A 100 m-es ifjúsági gyorsúszásban Demjén (UTE) győzött 1 p. 04.3 mp-es idővel. A 100 m-es hátúszásban Somogyi (FTC) lett az első 1 p 17.2 mp-es idővel.

A 100 m-es gyorsúszás pompás versenyt és nagyszerű időeredményt hozott. Eleméry mindjárt a start után élre került, kemény karcsapásokkal fúrta magát a vízbe s végig vezetve 59.6 mp-es nagyszerű idővel ütött be a célba. 2. Kőrösy (UTE) 1 p 01.2 mp. 3. Szuchy (MAC) 1 p. 04.4 mp. A pompás küzdelem résztvevőit percekig tartó tapssal köszöntötte a közönség.

A 100 m-es mellúszásban Fábián (MAC) győzött. 1 p. 13 mp.-es idővel. A 100 m-es hölgy hátúszásban Novák Ilona (MUE) az első 1 p 14.6 mp.-es idővel. A 400 m-es gyorsúszás is jó eredményt hozott. Tálos (FTC) 4 p 58.8 mp-es idővel győzött. A 200 m-es ifjúsági mellúszásban: 1. Németh (BBTE) 3 p 13.4 mp.

A 200 m-es hölgy mellúszásban izgalmas verseny után Felhős Magda (MUE) győzött 3 p 19.4 mp-es idővel. 2. Salgó Lili (FTC) 3 p 19.8 mp-es idővel. A 3x100 m-es vegyes stafétát a MAC (Eleméry, Fábián, Helmy) nagy küzdelem után 3 p 36.6 mp-es idő alatt nyerte meg az FTC-vel szemben, melynek ideje 3 p 43 mp volt.

Ezután bemutató műugrás következett. Sokat tapsoltak Hidvéginek. Majd pattogó induló hangjaira katonás rendben bevonultak a kékmelegítős és a piros melegítős magyar vízipólózók. A himnuszok elhangzása után megkezdődött a nagy mérkőzés, Simkó János bíráskodásával.

A két csapat így állott fel:
Magyarország: dr. Mezey – Hazai, Sárkány – Somóczy – dr. Lengyel, Kislégi, Brandi.
Olaszország: Buoncore – Bulgarelli, Maioni – Ognio – Arena, Ghira, Goggioli.

Az olaszok vezetik az első támadásokat és Mezeynek két ízben is bravúrosan kell védenie. Nem sokkal az első perc letelte után Ghira kap jó labdát, Sárkány nem nagyon vigyáz a veszedelmes olasz középcsatárra, aki egy másodperc töredéke alatt bombagólt dob a magyar kapuba. 1:0-ra vezetnek az olaszok!

A magyar csapat kiábrándítóan játszik. Minden labdáról elkésnek, pontatlanok és passzok és nem fedezik kellőképpen az ellenfél játékosait. Izgalmas a játék, Goggiolit kiállítja a játékvezető, mert Hazait több ízben a víz alán nyomja. Ekkor fölénybe kerül a magyar csapat, Lengyel, majd Kislégi lő kapufát, végül Brandi lövésével kiegyenlítünk.

A magyar csapat most kezd belejönni a játékba, de az olaszok kitűnően állják a magyar fiúk ostromát. A második félidő ismét olasz támadásokkal kezdődik, de Sárkány feltartja a gólra törő olasz csatárokat Somóczy lövését kornerre védi az olasz kapus, a bedobást Kislégi kapja, villámgyorsan hálóba dobja a labdát. 2:1-re vezetünk.

Változatos a játék. Az olaszok minden megmozdulása veszélyes, de most már a magyar csapat is méltó ellenfele az olasznak, Ghira a legveszélyesebb olasz. Lengyelt, majd közvetlenül utána Bulgarellit állítja ki a játékvezető elúszásért. Most fölénybe kerül a magyar csapat. Somóczi Brandihoz juttat egy szabaddobást, aki közelről élesen a hálóba lövi a magyar csapat harmadik gólját. 3:1.

A magyar csapat rosszul játszott Lengyel dr. beállítása indokolatlan volt, egyetlen mozdulata sem árulta el, hogy helye van a világbajnok magyar vízipóló együttesben. Somóczy sem állotta meg a helyét. A többiek elfogadhatóan játszottak, de egyedül Sárkány volt az, aki a világhírű magyar vízipólójátékot bemutatja.

Az olaszok bebizonyították, hogy legutóbbi budapesti vendégszereplésük alkalmával bemutatott játék nem véletlen volt. A csapat minden tajga kitűnően vízipólózott és rövidesen ebben a sportban is, miként a futballban is, verhetetlenek lesznek. Ghira világklasszis!