Az olasz és a magyar külügyminiszter tárgyalásai Velencében

Velence, január 7.

Ciano nyilatkozata a magyar-olasz tárgyalásokról
A külügyminisztereket azonnal az olasz és a külföldi ujságirók egész gyűrűje vette körül. Ciano gróf mosolyogva válaszolt az ujságirók kérdéseire és kijelentette, hogy a megbeszélés – amelyen tárgyalták mindazokat a kérdéseket, amelyek a két baráti ország, Magyarország és Olaszország, érdekeit érintik - a legszivélyesebben és baráti légkörben folyt le és a teljes egyetértés jellemezte.

További kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Magyarország és Olaszország egyaránt a békéért, rendért és igazságért dolgozik.

A két külügyminiszter ezután szivélyes bucsut vett egymástól és mindketten visszavonultak lakosztályukba.


Hivatalos közlemény Csáky és Ciano megbeszéléseiről

(Magyar Távirati Iroda.) Ciano gróf olasz külügyminiszter és Csáky István megbeszéléseiről vasárnap délben a következő közleményt adták ki:

Ciano olasz külügyminiszter és Csáky István gróf magyar külügyminiszter velencei találkozásuk alkalmával eszmecserét folytattak az általános európai helyzetről és ezuttal is megelégedéssel állapitották meg, hogy azok az alapok, amelyeken a két ország barátsága és szoros együttműködése nyugszik, szilárdak és biztosak és hogy minden kérdésben a nézetek teljes azossága áll fenn a két kormány között.

Az egész olasz sajtó vezetőhelyen foglalkozik Csáky István gróf magyar külügymimiszter velencei látogatásával

A Gazettino Venezia hangoztatja, hogy az olasz politika egyik alapelve változatlanul, az, hogy ,,igazságot Magyarországnak.” A velencei találkozó újabb bizonyitéka annak a tökéletes barátságnak és szolidaritásnak, amely Ciano gróf legutobbi beszéde szerint mélyen gyökerezik immár a két nép lelkében és amely főként nehéz órákban szokott megnyilvánulni.

A Corriere Padano hangsulyozza, hogy  a magyar-olasz barátság nehéz időkben állta ki a tűzpróbát, nevezetesen Magyarország szankcióellenes állásfoglalásával és azzal a támogatással, amelyet Olaszország Magyarországnak a Felvidék és Ruszinföld visszaszerzésre körül nyujtott. A lap ezután összefoglalja a velencei megbeszélés főbb pontjait a következőkben:
1. A magyar-szovjetorosz közös határ kérdése. Bár a Kárpátok határvonal áttörhetetlennek tekinthető, a Magyarország uj szomszédságával kapcsolatos kérdések a legéberebb figyelmet érdemlik.


2. A magyar-román kapcsolatok. A románok megmerevedett revizióellenes állásfoglalása következtében sem következett be lényeges javulás a román-magyar viszonyban.


3. A magyar-jugoszláv kapcsolatok. Közismert tény hogy ezek a kapcsolatok éppen Olaszország politikájának következtében állandóan javulnak.


4. Végül szóba kerülhetnek Velencében mindazok az általános kérdések, amelyek a jelenlegi háboruval függnek össze.