Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke

Tokió, január 14.
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok japán miniszterelnök és kormánya lemondásra készül. Vasárnap délelőtt megjelent Abe tábornok a császári palotában és benyujtotta lemondását.

A lemondás után Abe volt miniszterelnök nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangoztatja, hogy kormányát annakidején teljesen ,,váratlanul” nevezték ki. Ő igyekezett az államügyeket az egész kormánnyal egyetértésben vezetni, de attól kell tartani, hogy a kínai viszállyal kapcsolatban tervezett intézkedések tekintetében ne m egyeznek meg teljesen a kormány tagjai között a vélemények. Az Abe-kormány azért határozta el lemondását, hogy megakadályozza az ügyek vitelének fennakadását, ami különösen most fontos, miután uj szakaszba lépett a kinai viszály.

A legtekintélyesebb japán lap, a Tokio Nisi szerint az udvari körök felelősek azért, hogy ilyen gyenge kormányt ajánlottak a császárnak, de felelőtlen a pártok eljárása is, mert előmozditották a kormány bukását, mielőtt tudnák, hogyan kell megoldani a helyzetet.

A kormány lemondása után a hadsereg volt vezetői elhatározták, hogy felfüggesztik ama tilalmat, amelynek értemében tényleges szolgálatban  álló tábornok nem vállalhatja el a miniszterelnöki tárcát. Igy óriási meglepetést keltett, hogy nem a haderő valamelyik tábornokát, hanem Yonai tengernagyot biztak meg az uj kormány megalakitásával.

A hadsereg jelöltjének, Hata tábornoknak elejtését azzal magyarázzák, hogy a hadsereg mégsem akarta vállalnia felelősséget az állam vezetéséért. Az uj miniszterelnök Yonai tengernagy most 60 éves.

New York, január 14.
(Havas) A New York Herald Tribune szerint a japán kormányválságot nem a kormány külpolitikája idézte elő, hanem gazdasági politikája, mert szükségtelenül sulyos terheket rótt Japán népére.


Tokió, január 14.

(Német Távirati Iroda.) Arita volt külügyminszter a Yonai-kormányban ujból elvállalta a külügyi tárcát. Ugyszintén tagja marad az uj kormánynak Yoshida tengernagy, tengerészeti miniszter is.