Rövidek

Göbbles:  Nehéz esztendő lesz
Berlin, január 1.
(Német Távirati Iroda) Göbbels birodalmi miniszter az ujév alkalmából rádióbeszéden ismertette az elmult és történelmi eseményeit. Hangozatta, hogy Németország nagy bukása után ebben az esztendőben lépett fel, mint nagyhatalom. Tüzetesen ismertette a háboru keletkezésének történetét és azt hangsulyozta, hogy a Führer külpolitikája megsemmisitette az angol bekeritő politikát. Ez az év – mondotta - Európa történetében német esztendő volt. Az ujesztendő kemény esztendő lesz. Németország a győzelmet nem kapja ajándékba. Minden németnek ki kell vennie belőle a részét. Végül az egész német nép nevében üdvözölte Hitlert.

,,Románia kész mindenkinek kezet nyujtani”

Bukarest, január 1.
Károly román király Szilveszter éjszakáján rövid rádióbeszédet intézett a román néphez és azt a reményét fejezte ki, hogy az 1940. év meghozza a világnak a békét és a jobb időket. A király leszögezte, hogy a román nép a nehézségek ellenére is bizakodó hangulatban várja az ujesztendőt.

Az ujévi fogadás az idén Constanzában folyt le. A pápai nuncius tolmácsolta a diplomáciai testület szerencsekivánatait, majd az uralkodó emelkedett szólásra. Mindenkinek megköszönte jókivánságait és hangsulyozta, hogy  Románia továbbra is békepolitikát folytat s mindenkinek kész kezet nyujtani, aki hasonló őszinte érzésekkel közeledik.

Svéd tiltakozás Moszkvában
Stockholm, január 7.
(Havas.) A moszkvai svéd követ tiltakozott a szovjetkormánynál amiatt, hogy szovjetorosz tengeralattjárók a Botteni-öbölben ismételten megtorpedóztak svéd hajókat. Kérte, hogy inditsanak vizsgálatot az Unea magasságban csütörtökön megtorpedózott Fenris ügyében.

Chamberlain Párisban

Páris, január 10.

Az új háború kezdetének negyedik hónapfordulóján a nyugati hatalmak legfőbb haditanácsa igen fontos ülést tartott. A tanácskozásra Angliából odautazott Chamberlain miniszterelnök, több minisztertársa kíséretében.

,,A magyar kérdést az igazság szellemében kell megoldani” - irja egy párisi lap
Páris, január 14.
A francia sajtó hosszu közleményeket szentel a délkeleteurópai kérdésnek. A Páris Soir többek között igy ír: A magyar kérdést az igazság szellemében kell megoldani. Olasz részről is ekként vélekednek, de a kérdést csak európai szempontból alkalmas időpontban juthat majd megoldásra. Értesülések szerint - folytatja a lap – Olaszország nemsokáig azt fogja tanácsolni a román kormánynak, hogy széles alapokon igyekezzék kiegyezni Magyarországgal. (MTI)

80.000 ausztráliai vadász útban Európába

London,  január 31.

Az a kifogyhatatlan emberkatlan, amelyet a Brit Birodalom jelent Anglia számára, most kezd már fejlődni. A gyarmatok sorra küldik kontingenseiket a Maginot-vonalba. Első ilyen "küldemény" a 80.000 ausztráliai vadász: pompásan felszerelt, jól begyakorolt cserkészkatonák, akiknek a felderítő műveleteknél lesz nagy szerepük.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
Teleki miniszterelnök rádiószózatat tartott. -  Négy helyen léptél már át a finnek a szovjethatárt, Suomisalminál szétvertek egy 20.000 szovjetorsz sereget. - Petsamot is visszafoglalták a finnek, aki három helyen vágták el a leningrád-murmanszki vasutvonalat. - Fontos megegyezés született a Szovjet ésJapán között. -  Hitler és a német kormány ujávi szerencsekivánatait küldte XII. Pilus pápának.

2. hét
Kormánynyilatkozat: bármely oldalról jöjjön is támadás, Hollandia ellenáll! - Már 40 kilóméterre nyomultak be szovjetterületre a finnek. Hivatalos közleményt adtak ki a velencei tárgyalásokról. - Részletes jelentés Csáky és Ciano kétnapos tanácskozásáról. -  Göring nem utazik Velencébe.

3. hét

Vasárnap elrendelték a belga és a holland hadsereg részleges megerősítését, Belgiumban állam ellenőrzés alá helyezték a gyárakat és visszarendelték a szabadságon lévő katonákat. - Nagy izgalmat keltett, hogy idegen gépek repültek át a Belgiumon. - Holland repülőgép megsértette a birodalmi terület felségjogát - mondja a német hadijelentés. - A stockholmi Aftenbladed szerint a németek továbbengedték Finnországba az olasz hadianyagot.

4. hét
Halifax és Churchill nagy beszédeket mondtak. - Eddig 1200 bombát dobtak a szovjet-repülők Turkura: 800ház lakhatatlan, a lakosság rémülten bolyong az utcán.

5. hét
Már husz nemzet fiai, két nemzetközi zászlóalj harcol a Ladoga-tótól északra. - Jelentős angol segitség van uton Finnországnak. - A januári szovjet-finn csaták veszteséglistája: 100.000 orosz, 6000 finn. - ,, Ami Lengyelországgal történt, ugyanaz vár Törökországra” –irja egy berlini lap.