Egyetemi hallgató rablótámadása egy pénzespostás ellen

Az este az Erzsébet – körút 19. sz. ház lépcsőházában Nagy Bálint pénzespostás az emeletről tartott lefelé, táskájában 1800 pengő készpénzzel. Eléugrott egy fiatalember és egy kemény tárggyal kétszer fejbe sujtotta.

A támadót a Hársfa- utcában Kóka József detektívfelügyelő egy másik járókelő segítségével elfogta. A főkapitányságon, ahová a rablótámadót előállították, a remegő, sápadt fiatalember előbb némának tetette magát, később megszólalt és megmondta nevét, de azzal a kikötéssel, hogy azt csak az ünnepek elmultával hozzák nyilvánosságra, mert nem szeretné, ha Losoncon élő édesanyja még karácsony előtt megtudná, hogy fiából rabló lett. Ezután részletes vallomást tett.

Feszt Ernőnek hívják, 21 éves bölcsészhallgató a budapesti egyetemen. Azelőtt a prágai egyetem hallgatója volt. Nagy nélkülözések között élt. Édesapja gimnáziumi tanár volt, de már régebben meghalt, azóta özvegy édesanyja támogatta. Karácsony előtt fillér nélkül állt és ezért elhatározta, hogy mindenáron pénzt szerez. Így jutott eszébe, hogy meglesi az egyik pénzpostást, leüli és kirabolja. Szerzett egy vastag cementlapot, azt rongyba csavarta, így várakozott a kedvező pillanatra.

Feszt Ernő vallomását cáfolni látszott a fiatalember elegáns megjelenése. Drága selyeminget, angol szövetből készült ruhát viselt. Kiderült, hogy Feszt Ernő nem élt olyan rossz viszonyok között, amint azt feltüntetni szerette volna. Gyakran mulatozott és reggelenként járt haza a Nagyatádi Szabó- utca 41. szám alatti albérleti lakásába- majdnem mindig ittasan. Valószínű, hogy a rablást is azért követte el, hogy néha szórakozásait fedezni tudja.

A detektívek megállapították azt is, hogy Feszt már délelőtt kiszemelte Nagy Bálint pénzespostást és délután 5 óráig követte házról- házra, tehát több mint hat órán át üldözte a postást, várva a kedvező pillanatot a támadásra.

Letartóztatták. Rablás büntette címén indult meg ellene az eljárás.