Négyszázezer koronás csalás

Londonban a mult héten a budapesti rendőrség fölhívására elfogták Krausz Emilt, a kolozsvári Krausz-féle egyenruházati czég volt alkalmazottját, a ki Kolozsvárott furfangos módon becsapta Remenyik Lajos kolozsvári dusgazdag vaskereskedőt.

Remenyiknek ugyanis több bányára zárlati joga volt.
Krausz rábeszélte Remenyiket, hogy bányásztassa ki a bányáit, mert biztos tudomása van arról, hogy azok nagy mennyiségű aranyat rejtenek magukban. Krausz vállalkozott arra, hogy belga és párisi pénzemberekből szervez egy társaságot. Mindenben megegyeztek és Krausz utnak indult Párisba. Remenyik 6-6000 koronáról szóló két váltót adott át Krausznak, hogy azokból a szervezési költséget fedezze. 

Krausz Párisba érkezvén, nyomban táviratozott Remenyiknek, hogy küldjön ujabb váltót német nyelven, mert a magyar váltók nem érvényesek.
Később kitöltetlen váltót kért, mert a szervezés költségei nagyobb összeget tesznek ki. Így lassankint 400 ezer koronáról szóló váltókat csalt ki Remenyiktől, a melyekből 200 ezer koronát be is váltott, azután megszökött. Remenyik a budapesti rendőrségen tett feljelentést, mert Krausznak Budapesten volt egy ügyvéd megbízottja, Róth Sándor. 

A nyomozások a megszökött Krausz után Londonba vezetett és ott november 29-ikén le is tartóztatták.
Krausz ellenszegült a rendőröknek, ugy hogy megkötözve kellett őt a fogházba vinni. A csalónál a megmotozásnál tizenhárom darab, összesen 100,000 koronáról szóló váltót találtak. Budapesten pedig deczember elsején befogták Róth Sándor ügyvédet, a kit azzal vádolnak, hogy Remenyik kifosztásában összejátszott Krausz Emillel.


Remenyik ugyanis már több váltót nem akart Krausz kezébe adni.
Róth Sándornak küldte Budapestre, hogy a régi váltókért becserélje. Róth beváltotta a Remenyik ujabb váltóit, de nem rendezte a régieket. A pénz nagy részét elküldötte Krausznak Párisba, majd pedig Monte-Karlóba, kifizette Krausznak fővárosi adósságait, sőt nagyobb összegeket a kolozsvári Krausz-czég adósságainak törlesztésére is fordított.

Kiderült az is, hogy az ügyvéd az ujabban kapott váltók egy részével egyáltalán nem tud elszámolni.
Mindezekből alaposnak bizonyult a gyanú, hogy Krauszszal tudatosan összejátszott.