Magyarország – Svájc 3:0 (2:0)

Harmincezer lelkes néző előtt dr. Sárosi vezérletével fényes győzelmet arattunk a világbajnokot verő svájciak fölött

Ősz óta nem volt válogatott mérkőzés Budapesten. A válogatott mérkőzésnek varázsa van. Az enyhe tavaszi napsütésben közel harmincezer néző kereste fel az Üllői-úti sporttelepet. Várakozó, izgatott arcok ezrei, lengő, lobogó zászlók teszik ünnepélyessé a viadalt. A magyar himnuszt a közönség együtt énekli a zenekarral. Fényképezés, helyválasztás és máris kezdődik.

Paprikás magyar rohamokkal indul. Kincse beadását kifejelik és Dudás mindjárt az első percben mellé lő. (Dudás különben az egész mérkőzésen nagy hidegvérrel küldözgeti a labdákat magasan a kapu fölé.) Gyors az iram. Kalocsai ügyeskedik, Sárosi dr. osztogat szépen, majd Balog nyugodt, elegáns szerelése arat tapsot. De az akciók rendszerint fölé, vagy mellé lövéssel végződnek.

Az első kornert a svájciak érik el a 15. percben – eddig jóformán át se kerülnek a félvonalon – beadását Abegglen fölé rúgja. Aztán Bickel futja le Bírót, Csikós csak önfeláldozó bevetéssel ment. Még Sütő távoli lövése az esemény, aztán lassan-lassan elszürkül a játék.

A 23. percben végre jól megérdemelt gólt ér el a fehérdresszes magyar válogatott. Kincses vezeti a támadást, a labdát átvágja Kalocsainak, a balszélső középre íveli, négyen is ugranak érte – Sárosi és három svájci védő – és a labda a magyar mestercenter fejéről a hálóba hull. 1:0.

A következő pillanatban már Csikós bravúrjára van szükség. Aztán újra mi támadunk, de Kincses reményteljes helyzetben a tribün tetejére küldi a labdát. A magyar fedezetsor remek formában fojtja el a svájciak próbálkozásait és szorítja újabb és újabb rohamra csatárjainkat.

A csatársor támadásainak Sárosi dr. az irányítója. Középcsatárunk feje nemcsak gondolkodik, fejese is hajszálpontosan száll Dudás elé, de a szőke, fedezetből lett csatár most is hibáz. A magyar játékosoknak még különböző trükkök bemutatására is van idejük. A közönség sokat tapsol nekik. A 32. percben már 2:0-ra vezet a magyar csapat.

Sárosi dr.-tól kap Dudás jó labdát, lőhetné, de nem meri, átadja Sütőnek és az összekötő már nem haboz. Húsz méterről süvítő bombát zúdít Ballabio kapujába, s utána boldogan ölelkezik össze Dudással. A magyar bomba ellen a svájci kapusnak nem volt hatályos védőfegyvere.

Sárosi és Sütő mozgása hoz egy kis lendületet, vért a játékba, de Dudás, aki egyébként nagyon szépen hozza fel a labdákat, egyre-másra fölé lő. Egyetlen egyszer küldi laposan a labdát, akkor meg Sárosi derekán hal el a lövés. Bickel és Monnard jól induló akcióját Csikós lábbal menti. Még Sárosi Béla ütközik össze az egyik svájci csatárral s vége a félidőnek. Bélát már a fütty után támogatják fel.

Sorozatos ostrommal indul a második félidő is, de gólhelyzet alig akad. Dudás lő, végre rendesen, de a svájci kapus résen van. Véd. Kalocsai éles beadását Sárosi átlépi, Sütő alaposan belevág a labdába, de Ballabio kezéről kivágódik a lövés.

Dr. Sárosi és Kalocsai feltűnően agilis, egy alkalommal a svájci védők két kézzel kapaszkodnak középcsatárunkba, csak úgy tudjak leszerelni. Husz perces játék után születik meg a végeredmény. Dudás jól kiadja a labdát.

Kalocsai bombáz rettenetes erővel. Ballabionak észbe kapni sincs ideje, de a szerencsésen odaugró Lehmann a kapu sarkából vetődve vágja ki a labdát. Egy villanás és már újra a hálóban táncol. Sárosi dr. lábáról pattant a hálóba a harmadik gól. 3:0.

Csatáraink továbbra is támadhatnak, a piros-fehérek védelme izzad a munkában. Kézzel-lábbal dolgoznak, úgy csüngnek a magyar csatárokon, mint gyümölcs a fán.

Most már a közönség is belemelegszik, egymásután tapsol, hol az elegánsan fejelő Sárosi Bélának, hol a keményen küzdő újonc Királynak, majd Kalocsainak, a balszélsőnek, aztán Sárosi hajszálpontos fejeseit kíséri helyesléssel, majd pedig Sütő bravúros testcselét követi jókedvű tetszésnyilvánítás.

A svájciak részéről a kicsi, kopasz Abegglen az irányító ész. Nagyszerű érzékkel küldi rohamra a svájci szélsőket, és ha azok megindulnak, bizony ugyancsak kell igyekeznie Pákozdinak és Bírónak. Szerencsére a két hátvéd nagyon jól megérti egymást, így nincs komolyabb baj.

Csak egyszer áll meg a védelem. Aebinek, a pirosak balszélsőjének máris gólra lendül a lába, de Csikós résen van. Merész, párducugrással tisztázza a veszélyes helyzetet. Utána ugyan tapogatja a fejét, de a közönség tapsa megvigasztalja.

Állandóan ott pattog a labda a svájci kapu előtt, a levegőben lóg az újabb magyar gól, az utolsó pillanatban azonban Kincses a kapuba lő. Vége a mérkőzésnek, a közönség percekig ünnepli a parádés győzelmet aratott magyar csapatot.