Apróságok

1.
Az elmult esztendőkben minden év első napján pontosan beszámoltak a lapok arról, hogy hol töltötték a Szilveszter –estét az előkelő és ismert politikusok, miniszterek, államtitkárok, a pénzügyi és közgazdasági élet előkelőségei és a szinházi világ kitünőségei. Most ez a beszámoló is – a mai időknek megfelelően – egy kissé elszürkült.


2.
A kormány tagjai szük családi körben Szilvesztereztek, gróf Teleki Pál miniszterelnököt Pannonhalmán érte az ujesztendő beköszöntője. A legtöbb politikust az Operaház ,”Denevér”- előadásán lehetett felfedezni, itt volt többek közt Törs Tibor, a képviselőház alelnöke, Antaé Tibor és Bonczos Miklós államtitkár és még jónéhány ismert tagja a t. Háznak. Érdekes, hogy az Operából a politikusok- mintha csak összebeszéltek volna,- mind az egyik előkelő ligeti vendéglőbe mentek szilveszteri mulatságra. Utánozhatatlan a Kosztelitz Levendula.

3.
Szilveszter éjszaka lezajlott, a Notesz csupán a kaszinók és magán- estélyek krónikáját összegezi. Az Országos Kaszinó tradicionális szilveszteri vacsorája volt általában az éjszakai lumpolás startja, itt találkoztak a kisebb- nagyobb társaságok s innen indultak tovább különböző irányokba. A jó hangulatu vacsorán, amelynek rendezése Szabó Nándor ugyancsak ősi hagyományokon alapuló érdeme, rengetegen vettek részt a politikai és társadalmi világ előkelőségei közül családjaikkal. Nagyobb szilveszteresti összejövetelek voltak Széchenyi Károly gróféknál és Eckhardt Tiboréknál, legtöbben voltak azonban az Ullmann György báróék szilveszteri mulatságán. A szószoros értelmében kivilágoskivirradtig tartott az estély s az ujév első óráit a régi vendégszeretetéről hires ház valóban boldoggá varázsolta a meghivottak számára…
A Semler cég közismerten kiválü minőségű szöveteiben ma is igen nagy a választék.

4.
Nem akarunk ünneprontók lenni, de mégis kénytelenek vagyunk komoly panaszt emelni a rádió műsorösszeállitása ellen. Tompa Pufi székely monológjában azt mondotta, hogy „hoztam magiknak egy tarisznya bőcsességet, hogy szétosztani magik között”. Egész biztos, hogy Tompa Pufi, amilyen rendes ember, szét is osztotta hallgatói sorában, csak azt nem tudjuk, hogy a rádió műsor- rendező emberei közül egyik- másik miért nem állott be szintén a sorba. Mert a szilveszteri műsort bizony két balkézzel állitották össze. Ötlettelen, vérszegény magánszámok, egykicsit szinte már a jóizlést is sértő, de azért éppen elég unalmas kabarétréfa volt a müsor gerince, de mindenesetre hiányoztak a rádióhallgatók legkedveltebb művészei és az elmult esztendők bőkezübben adagolt ötlet és humor. A huszperces szám tiz percig tartott, ezért egyre- másra jöttek a lemezek. Igaz, elég jó lemezek voltak, csak azt nem lehet megérteni, hogy éppen Szilveszterkor, egy ugynevezett magyaros müsorban miért nem közvetitettek még véletlenül sem magyar lemezt? Viszont el kell ismerni azt is, hogy volt a müsornak egy szép, igazán magyaros és megkapóan hatásos része, s ez- az uj szünetjel. Ami igaz, igaz, a müsornak ez a része határozottan jó sikerült.