A hópárkányok, a párkányok méretei

A hópárkányok képződésével leginkább Paulcke és Welzenbach foglalkoztak. Szabadban végzett megfigyeléseik és modellkísérleteik a hópárkányokkal kapcsolatos több kérdésre kielégítő választ adnak. A hegygerinc felett fújó szél a csendes oldalon örvényteret létesít, ellenirányú légáramlattal és közvetlenül a gerinc alatt holttérrel.

A szélfútta hó ezen az oldalon kezd lerakódni és a párkány növekedését a szeles oldalon lecsapott hó csak elősegíti. A habszerű képződmény lazább alsó és keményebb felső rétegekből áll. A kemény rétegek a szeles oldalról, a lazábbak a csendes oldal felől növekednek és nemritkán meglepő méreteket érnek el. Az állandó, télen-nyáron feltalálható párkányokat gleccserjég köti össze a sziklával.

A párkányok mérete igen különböző lehet. Néhány cm-től kezdve a Gran Zebru (Königspitze) 15 m-re előre nyúló óriási párkányáig, minden nagyságban láttam. A Zebru párkánya az 1880-as években egy vigyázatlan turista alatt letört és a szerencsétlennel együtt zuhant le 1000 m-es mélységbe. Kedvezőbb végű baleset történt ugyanitt az elmúlt nyáron (1939).

Egy hegymászó kötélen biztosítva ki merészkedett a párkány szélére, hogy a csaknem 2000 m-rel mélyebben fekvő Solda községbe lenézzen. A párkányból jókora darab leszakadt, de a turista a kötélen maradt és társai az odasiető segítséggel pár órai megfeszített munka árán baj nélkül kimentették. A háborúban a 3859 m magas csúcs jégkupolájába kavernákat vájtak és a jégtető alatt fabarakkot építettek. Meglepetés azért itt is akadt. Egy hideg éjjel a jég megrepedt és akkora hasadék nyílt meg alattuk, hogy az egész barakk nyom nélkül eltűnhetett volna benne.

A párkány nagysága egyrészt a szélsebességtől függ, másrészt a lejtők hajlásszögétől. Párkányképződésre legalkalmasabb a szél felé eső oldalra néző, nem túl hosszú és nem túl meredek lejtő. Találtak ugyan 42 fokig mindenféle hajlásszögű lejtő fölött párkányt, de Welzenbach mérései szerint 16°40' látszik legkedvezőbbnek. A széltől elforduló oldal hajtásszöge közvetlenül a párkány alatt mindig 51-55° között van. A szélárnyékos oldalon ilyen meredek szög alatt lerakott rengeteg hó igen komoly lavinaveszedelmet jelent.