A szász trónörökösné és Lipót Ferdinánd főherczeg esete.

A szász királyi udvarról kevés hír szokott beszélni. A politikában nem visz szerepet. Az uralkodó család buzgó katholikus, szigorusággal ügyel az udvari illem betartására. Uralkodóházunkkal az atyafiságot mély bensőséggel tartják fenn, gyakran tesznek látogatást Bécsben.

A nemrégiben elhunyt öreg Albert király a legkedvesebb barátja volt Ferencz József Ő Felségének. Már évtizedek óta öreg király ül a szász trónon, valami eleven udvari élet tehát nincs Drezdában. Inkább takarékoskodnak.

Az öreg János király halála után következett a már szintén koros Albert király, a ki szép agg korban halt meg nemrégiben s jött utána a mostani 70 éves György király. Ennek fia Frigyes Ágoston trónörökös most 37 éves, tehát még férfikora javában van.

Most egyszerre a szász királyi udvar nagy csendjét feltünő, sőt botrányos események dulták föl. A trónörökös neje, Lujza osztrák főherczegnő, 32 éves fiatal asszony, de öt gyermek anyja, otthagyta a királyi udvart, férjét, gyermekeit nagyon különös körülmények közt, melyekhez szintén nagyon különös körülmények szolgálnak magyarázatul.

De a baj nem jön egyedül. A trónörökösné távozásához hasonlóan hagyta el a salczburgi palotát a trónörökösné bátyja, Lipót Ferdinánd főherczeg, a kire katonatiszti vidám életéből Magyarországon és Ausztriában is több városban bizonyára emlékeznek s a kit vidám életmódja miatt az osztrák-magyar hadseregben rendelkezési állapotba helyeztek.

Lujza herczegnő is vidám, fesztelen természeténél fogva nem igen fért meg a drezdai udvar czeremóniái közt. Lipót Ferdinánd Főherczeget, a bátyját is szerelem hajtotta, egy polgári leányhoz, a kit feleségül akar venni.

A főherczeg és a herczegnő uralkodó-családokból való, a toskánai herczegi családból, mely Salzburgban tartja udvarát. Az öreg Ferdinánd toskánai herczeg évenkint megjelenik Gödöllőn, ott hetekig elvadászgat.

Lujza trónörökösné szerelme regényének másik szereplője egy Giron nevű nyelvember, ki a trónörökös gyermekeit francziául tanította. Lipót Ferdinánd főherczeg pedig egy morva születésű lány, Adamovics Vilma iránt gerjedt lángra.

Már levelében be is jelentette Ferencz József Ő Felségének, hogy lemond főherczegi czíméről, minden rangjáról. A főherczeg és Lujza trónörökösné Drezdából Svájczba mentek, Genf városába. Drezdából távozásuk napokkal előbb történt, mint nyilvánosságra került.