Rövidek

A szovjet csak kevés árut szállitott Németországnak
Róma, február 4.
A ,,Corriere Padano”-nak, Balbo lapjának főszerkesztője hosszi cikkben foglalkozik a szovjetorosz politika alakulásával. A cikkiró szerint képtelenség volna feltenni, hogy Szovjet-Oroszország annak a nemzeti szocialista Németországnak ügyét mozditsa elő, amely mindig a legerősebb gát volt a szovjet előrenyomulásával szemben.

Kétségtelen, hogy a szovjet Balti-tengeri eredményei jóval tulmennek a Hitlerrel való megegyezés feltételein. Szovjetoroszország el volt szánva arra is, hogy Németországot, mihelyt csak lehet, cserbenhagyja. Erre mutat az a körülmény is, hogy a szovjet eddigi csak nevetségesen csekély árumennyiségeket szállitott Németországnak.

Japán előnyomulás Kínában

Budapest, február 7.

Japán területe kereken 381.000 négyzetkilométer, Kínáé 450 millió. Elgondolható, milyen emberfölötti feladatot vállal a Felkelő Nap országa, amikor a Mennyei Birodalom elfoglalását tűzi ki céljául. Katonái hetekig úttalan-utakon menetelnek, amíg egy sztratégiai pontot el tudnak foglalni.

Roosevelt feltűnően éles támadása a Szovjetunió ellen
Washington, február 11.
Roosevelt elnök a jelenleg Washingtonban ülésező amerikai ifjusági kongresszus küldöttségének fogadása alkalmából beszédet tartott, és feltűnően éles támadás intézett Szovjetoroszország ellem. Szemére vetett Oroszországnak, hogy egy szomszédállamot, amely kicsinységénél fogva a legkevésbé sem lehetett a Szovjetunió terhére és amely mindenkivel csak békében kívánt élni, megtámadott. Kifejejtette, hogy  az Egyesült Államok rendkivűl nagy együttérzéssel viseltetnek Finnország iránt és azt kivánják, hogy kézzelfogható formában támogassák Finnországot.

Az aggodalom, hogy Szovjetoroszország a finneknek nyujtott támogatás miatt hadat üzenhetne az Egyesült Államoknak, nevetséges! Miután az elnök még néhány lesujtó megjegyzést tett az orosz belpolitikára, amelynek során ,, sokezer ember válogatás nélküli legyilkolásáról”, továbbá ,,az egyház elnyomásáról” beszélt, azzal fejezte be beszédét, hogy az amerikai nép 98 százaléka meleg rokonszenvet érez Finnország iránt és csodálja annak hősies ellenállását a támadókkal szemben.

Románia ünnepélyes igéretet tett Bulgáriának?
Róma, február 11.
(Magyar Távirati Iroda) A Stampa belgrádi tudósitója szerint a bolgár-jugoszláv viszony jelenleg rendkivüli melegségének fő oka abban van, hogy Románia Jugoszlávia nyomásának engedve, ünnepélyes igéretet tett Bulgáriának, hogy a háboru végeztével határreviziót hajt végre és átengedi Dobrudzsának bolgár lakta részét.

Az utóbbi napokban az a hir terjedt el, hogy az angol kormány a román-bolgár viszony gyors rendezése érdekében késznek nyilatkozott a Runciman-féle bizottságot kiküldeni Bukarestbe és Szófiába. A bolgár kormány azonban minden bizonnyal visszautasitana egy ilyen javaslatot, mert Romániával való viszonyát közvetlenül akarja rendezni.

Vasárnap délután remdkivüli ülést tartott a svéd parlament
Stockholm, február 25.
A svéd parlament tagjait vasárnap délutánra rendkivül ülésre hivták egybe, amelynek napirendjén a Paiala község bombázásával kapcsolatos állásfoglalás és az esetleges további intézkedések letárgyalása, valamint több tengerhajózási és kereskedelemi kérdés szerepelt.

A rendkivüli országgyülésre azért is szükség volt, mert Svédország az északi államok vasárnap Stockholmban megkezdett külügyminiszteri értekezletén már az országgyülés határozata értelmében akar állást foglalni.

Kennedy amerikai nagykövet visszautazott Londonba
New York, február 25.
(Havas) Kennedy, az Egyesült Államok londoni nagykövete, a Manhattan óceánjárón elindult Európába, hogy elfoglalja három hónappal ezelőtt elhagyott állomáshelyét. A nagykövet az ujságirónak elutazása előtt kijelentette: Véleménye szerint az Egyesült Államoknak távol kellene maradniuk a háborutól. Kiemelte, hogy Európában a gazdasági helyzet napról-napra rosszabbodik.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban
1. hét
Hivatalos jelentés a balkán-értekezletről. - Rendezik a román-bolgár viszonyt. - Szófiába utazik Szaracsoglu török külügyminiszter. - Lord Halifax és Bastianini olasz nagykövet hosszan és szivélyesen tanácskozott az angol-olasz viszony javulásáról.

2. hét
Románia reviziót igér Bulgáriának? - Roosevelt küldötte nem hoz béketervet. - Az angol és francia sajtó szerint a szövetségesek a fegyverek erejével akarják megteremteni a békét.

3. hét
Tiz kilométer szélességben megszállták a szovjetoroszok Summánál a Mannerheim-vonalat. - A Ladoga- tónál fényes győzelmet arattak a finnek. - A svéd király levelet küldött Rooseveltnek. - Megsegiti-e a szövetségesek a finneket? - Angliába érkezett a norvég vizeken megtámadott  Altamarkról kiszabaditott 300 angol hadifogoly.

4. hét
Az angol és orosz északtengeri flotta összecsapását várja Svédország. - Párisi és londoni vélemény szerint német buvárhajók is vannak Murmanszkban. - A szövetségesek az eddiginél erélyesebb blokáddal akarják megakadályozni az orosz szállitásokat Németországba. – Angol repülőgépek Prága és Pilsen felett. - Vasárnap megkezdődött a skandináv külügyminiszterek kopenhágai értekezlete. - A blokád miatt rosszabbodott  lett az angol-olasz viszony.