Olasz lapok Romániáról

Róma, február 11.
(Magyar Távirati Iroda.) A Regime Fascista budapesti levelezője megállapitja, hogy az Universul cikke, amely azt mutatja, hogy a határvidéki magyar lakosságot ujab veszélyek fenyegetik, még csak növelve a magyarok kedvtelenségét a románmagatartás miatt.

A Resto del Carlino budapesti tudósitója is megállapitja, hogy az Univesul által sürgetett intézkedések igen rossz fényt vetnek Románia magatartására. Románia leghosszabb határa a Magyarországgal közös határa, amelynek mentén széles területsávon magyar többség lakik. Magyarországot tehát nem hagyhatná közömbösen, ha ezen a területen kényszerintézkedéseket hajtanának végre a magyarság ellen.

Magyar politikai körök felfogása szerint, ha az Univesul által jelzett intézkedések életbeléptetnék, az végzetes csapás lenne a megegyezési lehetőségek szempontjából és a legsulyosabb módon sértené a kisebbségek érdekeit. A kérdésnek egyetlen helyes magoldása van – irjs végre a Resto del Carlino tudósitója – hogy ha nem a kisebbségeket, hanem magát a határt tolják beljebb.

Az Assalto a Balkán-értekezlet eredményével foglalkozva irja: Ami az egyes Balkán-államokat illeti, kétségtelen, hogy a legnehezebb helyzetben Románia van, amely minden oldalról irredenta törekvésekkel találja magát szemben.

Akármit állitson is a nyugati hatalmak propagandája, nem vitatható, hogy Romániának ma legkevésbé Németországtól kell félnie. Románia a mai háboruban valahogy a mesebeli aranytojást tojó tyúk szerepét játssza és Németország nem is követhetne el nagyobb hibát, mintha kitekerné ennek a tyuknak a nyakát.

Romániat joggal vagy jog nélkül kiváltságos helyzetben kezdi érezni magát,  aminek következménye az lett, hogy az eddiginél is hajthatatlanabb magatartást tanusit szomszédaival szemben.