Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai tapasztalatairól

Vasárnap hajnalban érkezett vissza ötnapos kárpátaljai körutjáról gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter. Kérdésünkre a következőket mondotta:
– Öt napig jártam a Kárpátalját és mindazokat a kérdéseket tanulmányoztam, amelyek tárcám hatáskörébe tartoznak. Érdeklődésem középpontjában természetesen a kárpátaljai fa kérdése állott, amely körül az utóbbi időben annyi vita zajlott. Örömmel közölhetem, hogy a kárpátaljai erdészet eredményes, példás munkát végzett! A magyar kultura máris erősen érezteti hatását a visszacsatolt területeken és a magyar erdészet több olyan eljárást alkalmaz a Kárpátalján, amelyet a csehek nem ismertek. Elsősorban bevezette a gyéritést, s ennek eredményeképpen óriási mennyiségü fa áll készen a leszállitásra.

Az egész vonalon a legnagyobb rendet és pontosságot tapasztaltam,
mindenki a helyén áll és kitünően végzi feladatát. Szombaton kezdődött meg a tutajozás és a faellátásban semmiféle fennakadás, semmi zavar nem lesz. Meglátogattam a taracközi állami fürészüzemet is, amely teljes kapacitással dolgozik.

A munkásviszonyokról érdeklődtünk ezután. A miniszter erről igy válaszolt:

– Kárpátaljai utam során behatóan tanulmányoztam a munkáskérdést, hogyan élnek, milyenek a kereseti lehetőségek? Megállapitottam, hogy a munkásviszonyok megfelelőek. Hosszan tanulmányoztam a lakosság élelmezési problémáit. A legtöbb munkás eddig készpénzben kapta fizetését, de most át akarom ezt szervezni oly módon, hogy bérük egyrészét pénzben, egyrészét természetben kapják, lisztben, zsirban, cukorban stb. Remélem, hogy ez a megoldás általános megelégedést fog kelteni.

A kárpátaljai lakosság általános hangulata iránt érdeklődtünk.
A miniszter kijelentette, hogy a visszatért kárpátaljai területen a lakosság teljesen beilleszkedett a magyar életközösségbe, a hangulat nagyon jó.
– Hétfőn reggel – fejezte be nyilatkozatát a miniszter –, átveszem minisztériumom vezetését és kárpátaljai tapasztalataimról részletes jelentést teszek a miniszterelnök urnak és a minisztertanácsnak.