Endre László „március szózata” a magyarországi németek szabadságünnepén

Vasárnap délelőtt ünnepelte a „Magyarországi Német Népművelődési Egyesület” a Vasúti és Hajózási Klub dísztermében március 15-ét.

Piros – fehér- zöld drapériákkal díszítették fel a nagytermet, főleg a pestmegyei sváb községek ünnepi ruhás küldöttségei vonultak fel és zsufolásig megtöltötték a termet. A szónoki emelvényen Pintér László kanonok, felsőházi tag mellett helyet foglalt vitéz Endre László, Pestmegye alispánja, gróf Esterházy Móric, Klein Antal és sokan mások.

Pintér László üdvözölte a hazai németeket, majd hódoló szavakkal emlékezett meg a kormányzó huszéves országlásáról, amelyet a közönség állva és véget nem érő ünneplés közben hallgatott végig.
- Büszkék vagyunk arra- folytatta - hogy németeknek vallhatjuk magunkat, de ha arról van szó, hogy a haza szabadságát megvédjük, a hazai németség mindig tudja a kötelességét. Így volt 43-ban, így volt a világháboruban is, s így lesz a jövőben is. A németek odakünt életjogaikért harcolnak, mi idebent küzdünk az uj márciusért, amely visszahozza a régi nagy Magyarországot!

Utána vitéz Endre László német nyelven kezdte beszédét.
- Őszinte örömmel vállaltam a hazafias németség meghívását- mondotta -, nemcsak mint a nagy német nép barátja, hanem mint a magyarországi németség barátja is. Meg kell őrizni a magyarországi németség nyelvét, erkölcsét, kultúráját!

Most magyarul folytatta és párhuzamot vont a szabadságharc és az utóbbi évek eseményei között.
- Negyvennyolcban zsarnokság ellen küzdött a nemzet. 1919 óta a zsidó szabadkőművesség és a nemzetközi zsidóság ellen folytattunk szabadságharcot: keresztes hadjáratot. Csak látszólag húzódtak vissza a passzivitásba, akik eddig nemcsak Magyarország, hanem egész Európa nyakára ültek, hiszen a francia forradalomnak is zsidók voltak az előkészítői. Szabadságharcunk még folyik. Az egység még koránt sincs meg, bujtogatók járkálnak közöttünk. A földalatti propaganda szervezetei működnek. A világháborut is a szabadkőműves zsidók robbantották ki, sőt Princip. Ferenc Ferdinánd gyilkosa is szabadkőműves zsidó fiatalember volt…

Majd kifejtette, hogy a Népszövetséget is a szabadkőműves zsidók hozták létre. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy nagyon vigyázzon, milyen könyvet vesz kezébe, mert a nemzetközi zsidó szellem álutakon mételyezi meg a lelkeket.
- Európának és Németországnak is – folytatta – szüksége van erős Magyarországra, viszont nekünk is szükségünk van egy erős és hatalmas Németországra. A hazai németség legyen a közvetítő a két nép barátsága között és én itt ígérem, nem fogom megengedni, hogy a vármegyeében bujtogatók és izgatók megbontsák a harmóniát a magyarság és a hazai németség között.
-
Néhány zene, énekszám, Petőfi- szavalat után König Antal zárószavaival ért véget az emelkedett magyar szellemű és 1848 márciusának hagyományaihoz méltó szabadságünnep.