Zavarok és félreértések az élelmiszerjegyekről szóló rendelet körül

Amikor a kormány Budapest területére a zsírjegyet és az egész ország területére a cukorjegyet rendeletileg életbeléptette, igen helyesen olyan értelmű intézkedéseket vettek be a rendeletbe, hogy az elvesztett élelmiszerjegyek nem pótolhatók, másrészt pedig Budapest székesfőváros illetékes hatóságai olyan értelmű utasítást kaptak, hogy zsírjegyet csak cukorjeggyel együttesen lehet kiszolgáltatni.

Ezek az intézkedések a gyakorlatban több félreértésnek és zavarnak vállak okozóivá.
Az egyébként teljesen helyes olyan értelmű rendelkezés, hogy az elveszett élelmiszerjegyek mással nem pótolhatók, egyes esetekben hátrányos helyzetbe hozta a fogyasztókat.

Megtörtént például, hogy egy háztartási alkalmazott munkahelyén lopott és a többi között magával vitte az egész család részére kiadott zsír- és cukorjegyeket is. A rendőrség a tolvaj leányt elfogta, meg is találták nála az élelmiszerjegyeket, azonban ezeket bűnjelként foglalták le, aminek következtében a család nem tudott hozzájutni sem zsírhoz, sem cukorhoz. A készülő pótrendelet ezen a téren kiván méltányos intézkedéseket életbeléptetni.

Főleg a háztartási alkalmazottak zsírjeggyel való ellátása okozott több helyen nehézséget, abban az esetben, ha a háztartási alkalmazott faluról jött fel Budapestre szolgálatot vállalni. A szabály tudniillik az, hogy Budapesten élelmiszerjegyet az ideköltözött cselédleány csak akkor kap, ha igazolja, hogy odahaza részére élelmiszerjegyeket ki nem szolgáltattak, illetve ha igazolja azt, hogy cukorjegyét – minthogy falun zsírjegy nincs, – odahaza beszolgáltatta.

Természetes, hogy az ilyen messze vidékről jött leányok sokszor megfeledkeznek a kellő igazolásról
és ebben az esetben hetekig eltart, amíg hazulról a megfelelő írást be tudják szerezni. Azonban, mivel Budapesten zsírjegyet cukorjegy nélkül nem szolgáltatnak ki, annak ellenére sem kaphatnak zsírjegyet, hogy odahaza kizárólag cukorjegyük volt, zsírjegyük pedig nem. Sokszor a háztartási alkalmazott felfogadásának komoly akadálya az a tény, hogy hetekig nem lehet részére zsírjegyet kapni.

Itt is arról van szó, hogy módosítanak a rendeleten és pedig annál inkább, mert hiszen nem abszolút törvényszerűség Budapesten sem a zsír- és cukorjegynek egymással való összefüggése. Igen sokan vannak ugyanis, akik cukorkészletet jelentettek be és ezért csak zsírjegyet kapnak, mások viszont zsírkészletet jelentettek be és csak cukorjegyet kapnak. Alig lehet tehát akadálya annak, hogy a faluról feljött háztartási alkalmazottak a bejelentőlap alapján zsírjegyet kapnak addig is, amíg cukorjegyhez való igényüket igazolják.