Augusztus l-én bevezetik a petróleumjegyet

Mint beavatott helyről értesülünk, a kormány a jegyrendszer további kiterjesztésének a gondolatával foglalkozik. Ezúttal olyan cikknek a fogyasztását kívánják jegyhez kötni, melynek a megfelelő eloszlását elsősorban a falu érdekében kívánják kellő előrelátással biztosítani. Petróleumjegyek bevezetéséről van szó.

A falu szempontjából annyira fontos világítási anyag készleteinek beosztására és méltányos adagolására, a szükséglet nyugodt kielégítésére már meg is történtek az előkészületek. A petróleumjegy tehát kizárólag a világítási célra szolgáló petróleum fogyasztásának a szabályozására szolgál, de nem vonatkozik az adómentes petróleum forgalmának a behatárolására.

Tudvalevően adómentes petróleumot használnak
a mezőgazdasági traktorok meghajtására és más gazdasági üzemanyagául, de ennek a vásárlását és fogyasztását nem kívánják ehhez kapcsolni.

Értesülésünk szerint aug. 1-ével léptetik életbe a petróleumjegyet és pedig olymódon, hogy a jegyek révén mindenki hozzá jusson az eddig fogyasztott mennyiségnek a 80 %-hoz. A jegy maga nem szól majd határozott mennyiségre. A terv az, hogy a központi anyagbizottság határozza meg hónapról-hónapra, milyen mennyiségben lehet beváltani a szelvényeket. A „start” augusztus 1-ével indul, mert hónap közben bajos lenne ilyen tömegfogyasztási cikk forgalmát jegyrendszerhez idomítani.

Alkalmazkodni fog a petróleumjegy az évszakokhoz is.
Télen tudvalevően több petróleumra van szüksége a lakosságnak, mint nyáron. Petróleumjegyre mindenki igényt tarthat, akinek arra világítási célból van szüksége.

Az új jegy bevezetésének előkészületeképpen a kormány ki is adta a készletek bejelentésére vonatkozó rendeletet. A petróleumkészletek bejelentése július hónapban megtörténik; és így semmi akadálya sem lesz a jegyek kiadásának. Valószínű, hogy rendezik ezzel kapcsolatban a felmerülhető egyéb kérdéseket is, így pl. dönteni kell arra vonatkozóan, hogy adnak-e üzemanyagot a petróleummal történő fűtéshez.