A hét elején megjelenik a borár-rendelet

Az árkormánybiztosságon a hét végén befejeződtek azok a tanácskozások, amelyek a borkereskedői árak megállapítására vonatkoztak. A megbeszélések alapján már el is készült a rendelet, amely valószínűleg a hét elején már meg is jelenik a hivatalos lapban.

A rendelet, értesülésünk szerint, igen érdekes intézkedéseket tartalmaz.
Alapárakat állapítanak meg, amelyeknél olcsóbban kereskedő termelőtől nem vásárolhat. Miután a rendelet csak a kereskedőkre vonatkozik és nem a termelőkre, így természetesen a termelő az alapárnál magasabb árat is felszámíthat. Az alapárakat a meglevő készletek figyelembevételével állapították meg.

Ha ezek a meglévő készletek elfogynak, akkor az állami intervenciós árnál alacsonyabban nem szabad kereskedőnek bort vásárolni. Ehhez az árhoz természetesen hozzászámíthatja rezsijét, amelynek nagyságát szintén szabályozza a rendelet.

Megkülönböztet bortermelő vidéken működő, Budapesten működő és nagyban és kicsinyben vásároló kereskedőt. A haszonkulcsot is szabályozza a rendelet. A rendes, úgynevezett komersz borok után 7 százalékot, a minőségi különleges borok után ennél magasabbat is számíthat fel a kereskedő haszon címen.

Természetesen külön szabályozza a rendelet a csemegekereskedéseket, vendéglők és kávéházak felszámítható legmagasabb hasznát.