Németh Béla hősies küzdelmével a MAC futócsapata győzött a mezei bajnokságon

Csaplár az egyéni győztes

Pompás, nyárias időben a káposztásmegyeri lóversenytéren rendezte vasárnap délelőtt a Magyar Atlétikai Szövetség ez évi mezei futóbajnokságát. A zöld mezőn színpompás atlétadresszekbe öltözött futók százai felejthetetlen versenyt vívtak.

A „nagy” mezei a MAC csapata nyerte az UTE előtt. Németh Béla a csapatverseny hőse! Majdnem egyenesen a betegágyból jött ki, hogy küzdjön csapatáért és csontig fogyva, sápadtan és lázasan, összeszorított fogakkal küzdve, kiharcolta magának a hatodik helyet és ezzel a szigeti kék-sárgáknak oly sok idő után a mezei futócsapat-bajnokságot.

Az egyéni verseny a két nagy rivális: Szilágyi Jenő és Csaplár András küzdelmét hozta. A táv első részében Szilágyi és Iglói vezérkedett, 4 kilométer után azonban feltört Csaplár és pompás lendülettel olyan erős iramot diktált, hogy csak Szilágyi tudta átvenni, a többiek messze elmaradtak.

Gyors erősítésekkel többször is igyekezett az aprótermetű Csaplár „meglógni” Szilágyitól, de a hosszúlábú tavalyi bajnok nem hagyta magát. Végül is az utolsó 500 méteren Csaplár mindent beleadott és ennek az utolsó rohamnak már Szilágyi sem tudott ellenállni. A MAC futó folyton fokozva előnyét, mintegy 50 méteres előnnyel ért be a célba.

Részletes eredmény
:
1. Csaplár (MAC) 31:38 mp. 2. Szilágyi (egyl. kívül) 31:44.6 mp. 3. Kelen (BBTE) 32:12.6 mp. további sorrend: Eper, Iglói, Németh, Híres, Gulyás, Szabó, Sárosi.

Csapatbajnok: MAC (Csaplár, Iglói, Németh, Szabó, Fülöp) 25 pont. 2. UTE 30 pont. 3. Szegedi Vasutas 106 pont.

„Kismezein” (4 kilométer). 1. Farkas (Testvériség) 13:04.3 mp, 2. Esztergomi (BSZKRT) 13:10.6 mp, 3. Aradi (MAFC) 13:14 mp, 4. Simon (BSZKRT)

Csapatbajnok: Testvériség 41 p. 2. BSZKRT 49 p. 3. BBTE 115 p.

Ifjúsági bajnok: Stafanovics (BLE) 9:17.2 mp. 2 Bátori (BKSZKRT) 9:35 mp, 3. Neményi (Gyöngyösi AC) 9:36 mp.

Csapatbajnok: BLE 60 pont. 2. BSZKRT 75 p. Gyöngyösi AC 76 p.

A nagymezei lefutása után parázs izgalom támadt, ugyanis a pályabírák téves jelzése miatt a futók első része „kiskört” futott akkor, amikor „nagykört” kellett volna futni. A következő körben aztán korrigálták a hibát, úgyhogy mindenki megfutotta a 10 kilométeres távot. A versenybíróság a pályán elért eredményt hagyta jóvá.