Budapesten nyílnak a világ legnagyobb dáliái

Budapest négy fal közé szorított, füst elől menekülő egy milliós lakosságának valóságos menedéke az a 249 park és díszkert, amelynek gondozása a fővárosi kertészet hatáskörébe tartozik. A kertészet élére most nevezték ki Szilágyi Józsefet, aki mint aligazgató már harmincegy éve tevékeny részt vesz a fővárosi kertészet vezetésében.

Felkerestük az új kertészeti igazgatót, aki terveiről a következőket mondotta:
– Igyekszünk – mint eddig is – az anyagi lehetőségek határain belül a virágos és jólevegőjű Budapestet megvalósítani és továbbfejleszteni. Állandóan ezer munkás dolgozik ezen és évente utcákon 1500-2000, parkokban pedig 8-10.000 fát ültetünk el.

– Mint közelebbi terv merült fel a városligeti virágkörönd rendezése,
mert ebben a formában van már közel tíz éve. Amint mód lesz rá, folytatjuk a felső vizivárosi park kiképzését, az Óbudai Árpád-híd hídfőit pedig kétoldalt virággal és pázsittal látjuk majd el. Ezenkívül sok helyen ujítunk pázsitot, különösen a tabáni parkban, amely leginkább ki van téve gazosodásnak, mivel a Tabán valósággal felfogja a pitypang-magot.

– Van-e virágdivat? – kérdeztük.
– Ez éppen olyan változó, mint a hölgyek kalap- és ruhadivatja. Jelenleg a cannák, floxok, rózsák és dáliák uralkodnak. A virágágydivat pedig a lapos, nagy élénk színfoltokkal. A piros canna, amelyet valamikor óriásira növesztettünk, szintén alacsonyabb. Egyébként nálunk Budapesten nyílnak a világ legnagyobb dáliái, átmérőjük néha meghaladja a harmincnégy centimétert.

A pesti polgár jólevegője érdekében folytatott kertészeti munka arányaira jellemző adat, hogy Budapest 19.444 hektár területén 391 hektárnyi park és díszkert van. Budának jut 91, Pestnek 290 hektár. A főváros egy lakójára átlagban 4.3 négyzetméter zöldterület esik; a legkevesebb a VI. és VII. kerületben, csupán 0.2 négyzetméter.

– Bár ez a téma nem tartozik szorosan a munkakörömbe – mondotta Szilágyi igazgató – szeretném a közönség figyelmét felhívni arra a pusztításra, amelyet suhancok, diákok a fővárosi parkok, kertek virág- és növényállományában és díszítéseiben okoznak.

Most nyitottuk meg a közönség részére az óbudai Schmidt-kastélyt és máris felháborító esetek történtek. Éretlen suhancok összetörik a szobrokat, kőcsipkéket, frizeket, a hatalmas, egyméteres kővázákat ledobálják a mélybe, a kiültetett virágokat pedig ellopják. A diószegiúti játszókertbe bemásztak és készakarva összetörték a játékszereket és felszereléseket.

Mivel nem tudunk nagyszerű és állandó, éjjel-nappali parkőröket tartani, a közönség jóizléséhez appelálok és kérem a szülőket, tanítókat, tanárokat, beszéljenek lelkére a gyermekeknek, hogy a közvagyont, amely értük is van, becsüljék meg és tartózkodjanak a nagy fáradsággal és költséggel létesített parkok rongálásától.