Hollandia aranykincse New Yorkba érkezett

New York, május 19.

Május 15-én hajnalban a newyorki kikötőbe befutott a „Blommersdiel” holland gőzös, amelynek rakománya a Holland Nemzeti Bank aranytartalékából, teljes értékpapírtartományából és rotterdami, amsterdami és hágai bankok safejeiben elhelyezett holland magánosok vagyonából állott. Május 16- án két ujabb holland gőzös érkezett és rakodott ki a newyorki kikötőben- a „Noordwijk” és „Leeuwarden” tizezertonnás gőzösök - amelyek ugyancsak holland értékeket szállították át az óceánon az Egyesült Államokba. Egy hajó, a „Heerlen” még uton van, megérkezését vasárnapra várják. Ez a koronát, a korona ékszereket, továbbá államokmányokat, a hágai külügyminisztérium levéltárát és Hollandia történelmi multjának okmánytárát viszi New Yorkba.

Két holland hadosztály és a két megtizedelt gárdaezred roncsai a francia Rivierán
Páris, május 19.

A vasárnapi párisi lapok hírül adták, hogy két rendkívül megviselt gyalogos hadosztály, és a rotterdami utcai harcokban megtizedelt gárdaezred menetképes csapatrészeinek a fegyverletétel utáni órákban sikerült Dél- Hollandiából belga területre menekülni.

Körülbelül 12- 15.000 főnyi holland csapatrészt, amely két hadosztály és két gárdaezred roncsaiból verődött össze a rotterdami helyőrség parancsnoka, egy brigádtábornok vezette át Belgiumba kemény és veszteség teljes hátvédharcok közepette. Az egykori holland hadseregnek ez a maradéka trénjét, sebesültjeit is magával hozta.

A holland katonák szombaton későn este szálltak Marscilleben francia partra, ahonnan a francia Riviérára meneteltek és két hétig Cannes környékén maradnak pihenőben. Van Cleffens holland külügyminiszter üdvözölte a holland harcosokat és bejelentette, hogy ez a megszállt Hollandiából a testvéri Franciaországba átvergődött maroknyi katonaság lesz
a most alakuló uj holland hadsereg törzse.

A Hollandiából Belgiumba, Franciaországba és Angliába menekült hollandusok tulnyomó többsége ugyanis már fegyveres szolgálatra jelentkezett. Az Amerikában élő hollandok közül pedig, a washingtoni holland követség közlése szerint eddig több mint négyezren jelentkeztek az uj hadseregbe, amely junius derekán már a fronton fogja kötelességét teljesíteni. A holland – indiai helyőrségek legujabb típusu amerikai bombavetőinek egy része már utban van a skót partok felé, hogy az angol légi haderő kötelékében harcoljon a német ellen.