Gólzápor az Üllői-úton

Ferencváros – Slavia (Sarajevo) 11:1 (5:0)

A Ferencváros lendületes, technikás támadójátékának nem tudtak ellenállni a bosnyákok

Az Üllői-úti sporttelepen a szeszélyes vasárnap délután több mint 10.000 főnyi közönség jelent meg, hogy szemtanúja legyen a Ferencváros – Slavia revánsmérkőzésnek. A zöld-fehérek ugyanis Sarajevoban 3:0 arányban kikaptak. A reváns sikerült.

A Ferencváros támadó játékkal, nagy elánnal, gólzáport zúdított a Slavia ellen és megsemmisítő fölénnyel győzött és továbbjutott a Középeurópai Kupában. Öt csatárral játszottak a zöld-fehérek és Lázár támadó fedezetet játszott.

Dr. Sárosi György stílusa, labdakezelése végigvonult az egész mérkőzésen, ehhez járult még az is, hogy társai közül a legtöbben szintén a legjobban mozogtak és így a nagyszerű ferencvárosi egység ki tudja harcolni a továbbjutást. A közönség gyönyörködött a szebbnél-szebb gólokban és sokat tapsolt a magyar fiúknak.

A jugoszláv futballisták keménykötésű játékosok és miután nem rendelkeznek a Ferencvároshoz hasonló technikai tudással, a füves pályán alul maradtak. Otthon, Sarajevoban a homokos pályán veszélyesek lehetnek, különösen a csatársoruk ügyes.

Az esőtől felázott füvön azonban mik ügye azonban már elszántan és keményen védekeztek, nem tudtak megbirkózni a Ferencvárossal. A játék első részében így estek a gólok: A 4 percben Kis beadását dr. Sárosi megkaparintja és a ráfutó bosnyákok elől mesteri módon a hálóba vágja. (1:0).

Most izgalmak következnek. Bíró beadását ugyanis Sárosi dr. a kapuba irányítja, látja mindenki, hogy a labda a kapufa mellett bejut a hálóba, de a jugoszláv hátvéd kézzel kiüti. Ceaureanu a mérkőzés román bírája azonban mindezt nem látja, nem ítél gólt, sem tizenegyest. A közönség sokáig tüntetett ellene.

A 20. percben dr. Sárosi tör előre, Gyetvait szökteti, akinek beadását Kis bevágja. (2:0) A 24. percen kiegyenlíti a Ferencváros a Slavia előnyét. Bombázzák a bosnyák kaput, a labda mindig visszapattan, aztán dr. Sárosi átadja Fintának, aki remek gólt lő. (3:0)

Lázár szerel, ügyesen szökteti Gyetvait, lefut, beadását Finta a kapuba sodorja. Ez a 28. percben történt.) Közben néhány kemény Slavia-támadás következik, de a Ferencváros védelme még keményebb. (4:0)

34. p. dr. Sárosi szökteti Gyetvait, lövését a kapus gólba ejti, és hogy ne legyen baj. Finta besodorja. A játék első részében tehát a két mérkőzés alapján a Ferencváros 2:0-ra vezet.

A második félidőben enyhült az iram, de a gólok tovább potyogtak A ferencvárosi fiuk a technikai trükkök egész sorozatát mutatták be. A közönség nem győzött tapsolni. (5:0). 6. perc.

Finta és Sárosi egymásnak passzolva vitték le a labdát egész a tizenhatosig, ott Sárosi lőtt. (6:0) 11. perc. Lázár Bírónak adja a labdát a szélső hét méterről a kapusba lő, a labda ott pattog a kapu előtt, végül is Sárosi dr. a vonalról pöccenti a hálóba. (7:0) 16. perc.

Gyetvai magasan ível középre. A labdáért egyszerre ugrik Finta és a kapus, köztük lecsúszik a labda, azonban sodródik Bíró is és értékesíti a helyzetet. (8:0) 26. perc.

Salipur, a balszélső tisztán áll. Szojka keresztezése nem sikerül. Csikós kifut, de nincs mentség. Salipur lövése az ellenkező oldallécről vágódik a kapuba. (8:1). 31.perc.

Bíró beadását Sárosi kapja, egy testcsel, lövés, a kapus hiába vetődik. (9:1) 34. perc. Korner. Gyetvai rúgja, Sárosi befejeli. Nyugodtan, elegánsan. (10:1)

Az utolsó gól a két szélső pompás akciójából születik. Gyetvai fut le a balszélen villámsebesen, a másik oldalon Bíró tart vele, mindketten a kapura húznak. Gyetvai a hatoson átvágja a labdát Bírónak s a jobbszélsőnek csak a lábát kell odatennie. (11:1)