A versenyfutás az elektromos hullámokkal

Képzeljük el, hogy a Föld körül egy utat lehetne építeni, amely nyílegyenes irányban keresztülvág hegyet és völgyet, tengert és folyót. Egy jó versenyautó 250 km-es óránkénti sebességgel 7 kemény nap alatt futná be ezt a távolságot. Az elektromos hullámnak csak 1/2 másodperc kell. Fel lehet fogni ésszel ezt a sebességet? A képzelőerő nem elég hozzá - próbáljuk meg egy gyakorlati példa kapcsán megérteni.

Tegyük fel, hogy Németh Márta énekli a „Tosca” nagy áriáját az Operában. Aki a 30. sorban ül, az 33 m-nyire van a színpadtól. A hang 330 m-t tesz meg mp-ként, tehát a 30. sorban pontosan 1/10 mp-cel később érkezik Németh Mária hangja az elragadtatott hallgatóhoz. Pesttől 800 km-nyire élvezi valaki ezt az előadást; az ő füléhez már akkor érkezik el az ária, amikor a 30. sor hallgatója még azt sem tudja, hogy énekelnek-e már. A 800 km-nyi utat ugyanis az éter elektromos hullámai 1/400 mp alatt száguldják keresztül.

A hírszolgálat szempontjából felbecsülhetetlen érték ez az óriási sebesség, mert lehetővé teszi, hogy valamely fontos eseményt már a megtörténése pillanatában közölni lehessen a világgal. Maga a megvalósítás azonban nem ilyen egyszerű. Vegyük a következő esetet: Nauen németországi nagyadóból morsejeleket továbbítanak Rio de Janeiróba.

A két állomás közti távolság 10.000 km. Van azonban még egy út Rio felé: az ellenkező irányban, a föld másik oldalán. Az „a” betű morsejele pont-vonás. Pontja a direkt úton 1/30 mp alatt ér el Rióba, 1/15 mp-cel később ugyanoda érkezik az a pont, amely a másik úton indult. Közben a Rióba befutott első pont folytatja útját a Föld körül, megkerüli azt és újból a Rio de Janelró-i állomáshoz érkezik 3/15 mp-cel az első pont után. És így megy ez tovább, amíg a morsejelek egyetlen differenciálatlan vonallá mosódnak össze.

Igy Rio de Janeiróban sohasem fogják tudni, hogy mit akartak közölni Nauenból. A technikának ki kellett küszöbölni ezeket a zavarokat, hogy praktikus célt szolgáljon az elektromos hullámok hihetetlen sebességének felfedezésére. Az újabban alkalmazott irányított sugarú antennák arra valók, hogy kiküszöböljék a hátrasugárzást és felerősítsék a leadási energiát. Ugyanakkor pedig a vevőponthoz rögzítik a leadott jelet, amely különben idők végtelenségéig keringene a Föld körül.