,,10 millióból 80 százalék fajmagyar volt Mátyás korában…”

Szeged, június 10.

A TESZ szegedi kerülete vasárnap a Mátyás-téren ünnepélyt rendezett Mátyás-király születésének 500-ik évfordulója alkalmából. Uzdóczi-Zadravetz István ny. tábori püspök mondott ünnepi beszédet. Rámutatott arra, hogy Mátyás király önálló hadseregét, a híres fekete sereget szegedi országgyűlésen alapította.

- A hatalmas renaissance-király- folytatta- népi politikát folytatott, még pedig olyan mértékben, hogy már a zsarnokság határáig is elment, csakhogy népe jólétét bizositsa. Ezzel a népi politikával elérte azt, hogy Magyarország népességes ötmillióra szaporodott s ebből 80 százaléka fajmagyar volt. Ugyanakkor Anglia lakossága sokkal kevesebb volt.

A mi korunk nagyon hasonlít Mátyás korához. Megint határozott, erőteljes menetelésre van szükség. Szeged városa látta a Hunyadiakat a Kapisztránokat. Mátyás király erről a térről indult honmentő útjára és ugyancsak e templom árkádjai alól szállt fel az új nap, amely belevilágított abba a sötét éjszakába, amely húsz évvel ezelőtt szakadt ránk. Ezért nevezik Szegedet civitas solis-nak, a nap városának.

A Mátyás-templomból és a Mátyás-térről indult el a háború után nem a fekete, hanem a fehér hadsereg fővezérével együtt honmentő útjára.

A csonka haza ismét megnagyobbodott, a Kárpát ormán ismét magyar zászló leng. Innen indult el a kormányzó úr őfőméltósága. (A hatalmas tömeg felállva, lelkes éljenzéssel ünnepelte a kormányzót.) Szeged város- fejezte be beszédét a püspök-, a te missziód most is az, hogy összefogd azt a tízmillió magyart, amely lelke mélyén egy akarattal hűséges tagja ennek a hazának.