Elfogott kivándorlási ügynök

A felvidék egyik hírhedt kivándorlási ügynökét, Albersz Oszkárt a német rendőrség letartóztatta Ratiborban. Osztrák ügynök volt, de Felső- Magyarországon működött és uraskodott. Több bűntársával együtt fogták el.

Albersz rendesen vasúti tiszti egyenruhában szokott megjelenni s ezzel az öltözetével is nagyon hatott a falusi népre, melynek fűt-fát ígért. Azt beszélik, hogy Albersznek évi husz-harminczezer forint jövedelme volt a kivándorlók révén. A brémai hajótársaságoknak ezer számra azállította a kivándorlókat.

Egy Kassáról érkezett tudósítás így számol be a veszedelmes emberről. Albersz Oszkár előkelő, gazdag családból származik. Multja nem valami tisztes.

Váltó- és okirat hamisításért több évre el volt már zárva s nem egyszer ült az eperjesi ás sátoraljaujhelyi fogházakban, a hova kivándorlásra való csábítás miatt hosszabb időre került.

Ezreket és ezreket költött Kassán, a hol fényesen berendezett lakása volt s hivatalosan, mint gépügynök szerepelt. Összeköttetésben állott a brémai és hamburgi hajósczégekkel, a kiknek a hajójegyét árusította.

A kassa-oderbergi vasút vonalain is állandóan űzte mesterségét, az utasokat rábeszélve a jegyvásárlásra s fölváltva magyar pénzüket német pénzre. A rendőrség számtalan eljárást indított már ellene.