Veszedelmesen árad a Balaton

A Balaton szezónja végetért, most a tóparti nyaralóhelyek szálloda- és villatulajdonosai a rossz szezón után váratlanul újabb sorscsapásoktól félnek. Árad a Balaton!

Máskor ebben az évszakban a siófoki mérce 50-60 fokon mutatja a vízmagasságot,
most azonban állandó emelkedéssel a víz a 110 fokot is elérte. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a partmenti épületek, különösen a somogyi oldalon veszélybe kerültek. A tó fölösleges vizét levezető Sió zsilip zárja el, nehogy az egyszerre nagy tömegben lezúduló víz kilépjen medréből. A zsilipet a balatoni villatulajdonosok kérésére, mintegy két héttel ezelőtt felnyitották. A veszély ekkor úgy látszott, hogy elhárul a nyaralótelepekről. Ekkor azonban a tolnamegyei gazdaérdekeltségek léptek közbe és kérték s Sió zsilipjének elzárását, mert a víz így az ő földjüket fenyegette. Az árvízveszély miatt a zsilipet újra lezárták.

Beszéltünk a kérdésről a Balaton Szálloda- és Panziótulajdonosok érdekképviseletének elnökével.
– A lezárt zsilip következtében – mondotta – a Balaton tovább árad és tavaszra minden bizonnyal eléri a 150 centiméter magasságot is. Ez azt jelenti, hogy a somogyi oldalt elárasztja a víz.

A balatoni szállodások és villatulajdonosok milliókat öltek a fürdőhelyekbe, hatalmas fürdőkulturát fejlesztettek ki, óriási áldozatokkal idegenforgalmat teremtettek. Minden áldozat kárbavész, ha a példátlanul áradó tó elönti a fürdőhelyeket. A várható másfélszeres vízmagasságnál egy északi szél okozta dagály 50-100 méternyire is kiviszi a tó vizét a partra.

– Idén az abnormális időjárás okozta ezt a váratlan nagy veszedelmet.
Az átázott föld már nem képes beszívni magába a csapadékot, minden víz a Balatonba folyik. Más években is mindig bajok vannak a Sió zsilipjével, de idén különösen súlyos a helyzet.

– A pillanatnyi segítség csak a zsilip megnyitása lehet, mert különben súlyosan károsodnak a balatoni fürdőhelyek. A továbbiakban sürgős szükség van a Sió szabályozására. Ki kell kotorni, gátakat kell ellátni a Siót, hogy ne legyen szükség a zsilippel való elzárásra. Milyen szép lenne: az evezős turista Budapesten csónakba ülne, le a Dunán és fel a szabályozott Sión csónakon érkezne meg Siófokra…