Az alsóbb kategóriák tulhaladták, a felsőbbek még nem érték el a békebeli fizetés színvonalát

Az 1931. szeptember előtti köztisztviselői fizetések visszaállítása a magasabb fizetési kategóriák területén 10-15 % emelkedést jelentett. Az alacsonyabb kategóriákban az emelés mérve minimálisan 7 % volt. Emeltek olyan alsóbb kategóriáknál is, ahol a fizetések már elérték az 1931. szeptember 1. előtti színvonalat.

Az a körülmény, hogy a fizetéscsökkentések megszüntetése révén a magasabb kategóriák nagyobb százalékos fizetésemeléshez jutnak, nem hozza őket kedvezőbb helyzetbe. Az alacsonyabb kategóriák ugyanis már elérték, sőt számos kategória meg is haladta a békebeli, tehát az 1913. évi fizetések mértékét. Ezzel szemben a felsőbb kategóriáknak a fizetése még most is, a csökkentések eltörlése után is általában 20, némely csoportnál 30 %-kal alatta maradt a békebeli fizetésnek. Ilyenformán kitűnik, hogy a kormány a magasabb fizetésű tisztviselőket nem hozta a békebeli nivóra.

A szociális szempontok szolgálata azonban előtérbe helyezte az alsóbb kategóriák problémáit és ezeknek a támogatását tette a kormány feladatává, még ebben az esetben is, amikor már ezek a kategóriák elérték, sőt meghaladták az 1918. évi békebeli nivót.

Helyes és szükséges lenne, ha ezt számszerűleg is a nyilvánosság elé tárnák az illetékesek, áttekinthető statisztikai összeállítás keretében.