Miért és hogyan kell nyaralnunk, magyarázza Belák Sándor dr egyetemi tanár 2. rész

Tudnunk kell, hogy a fürdéssel kapcsolatos napozás erősebben hat, mintha víz nélkül éri a testet a napfény, mert az ibolyántúli sugarak a hideg bőrre erősebben hatnak, mint a melegre. Szél is fokozza a hatásukat. Tehát fürdőzés, vagy szélben járás közben kevesebb nap is elég. Ne felejtsük el, hogy árnyékban is kap a test ibolyántúli sugarakat az égbolt sugárzásából, tehát árnyékban is lebarnul a bőr. Fürdőzésnél azért is erősebb a sugárzás hatása, mert a víztükör is visszaveri az ibolyántúli sugarakat.

A Balatonon például erősebb az őszi sugárhatás, mint Davosban. ügyeljünk tehát arra, hogy a nyaralás első 3-4 napján csak lassanként, fokozatosan élvezzük a természetet. Kezdjük délelőtt egy félórai, délután egy félórai fürdőzéssel az élvezetet. Barnahajú egyének kevésbbé érzékenyek, szőkék jobban, vörösek még erősebben reagálnak a sugárzásra, amely nagyon ártalmas lehet, ha túlzásba viszik az élvezetét.

- Magaslaton nagyobb a sugárzás, mint lapályon, mert kisebb a fölöttünk levő levegőréteg, amely elnyeli a sugárzás egy részét. A hegyi túráknál is vigyáznunk kell tehát erre. Magaslaton alacsonyabb a légnyomás, ami hatással van a lélegzésre. Több levegőt kell áthajtanunk a tüdőn, mélyebben kell lélegzenünk, ami erősíti a légzőizmokat és a vérképzést fokozza. A magaslati levegő hatását eddig Mátraházán és a Kékesen tanulmányoztuk, az idén pedig Kárpátalján végez majd az intézetünk ilyen vizsgálatokat.

- Mi előnyösebb a nyaralás szempontjából: a magaslati levegő vagy a vízpart?
- A különböző klímáknak sok tekintetben azonos hatásuk van, mint azt az előbb említett kísérletek igazolták. A klímaváltozás minden esetben előnyösen befolyásolja a szervezetet, függetlenül attól, hogy magaslatra megy-e az ember vagy sem. Ezeken a közös hatásokon kívül minden klímának megvan a maga sajátos hatása is, amelyre egyénenként mindenki másképpen reagál.

- Mennyiben hat előnyösen a szervezetre a fürdőzés?
- A szabadban való fürdőzés is előnyös ingerhatást vált ki, éppen úgy, mint a levegő. A víz is fokozza a bőr reakcióit és növeli a szervezet alkalmazkodóképességét. A gyógyvizeknek ezen felül még külön előnyős hatásai vannak, a bennük levő ásványi anyagok folytán. De a gyógyfürdő kiválasztásához és használatához - ezt erősen hangsúlyozom! - feltétlenül orvosi tanácsra van szükség, mert nagyon súlyos károkat okozhat, ha orvos megkérdezése nélkül használunk gyógyfürdőt. Ugyanez áll az ivókúrákra is, amelyek a beszélgetésünk elején említett belső ingerhatást növelik és alkalmasak arra, hogy az emberi test nedveinek összetételét, ezzel együtt pedig az egész élettani viselkedést megváltoztassák.

- A civilizált ember számára nélkülözhetetlen, hogy időnként klímaváltozással egybekötve pihenjen és szükség esetén gyógyvizekkel regenerálja szervezetét. Különösen városi gyermekek számára elengedhetetlenül fontos a nyaralás, mert a fejlődő szervezet még fokozottabban igényli alkalmazkodási képességének serkentését. A modern élet, a technika haladása, a komfort fejlődése egyre lobban csökkenti a szervezet alkalmazkodási képességét, amit ellensúlyoznunk kell. A gyógyításnál is fontosabb a baj megelőzése és ehhez járul hozzá nagymértékben a klimaváltoztatáa, a nyaralás, a gyógyvizek használata.

- Ezeknek a tényezőknek a vizsgálata, hatásaik kutatása a mi intézetünk feladata és a Budapesti Központi Gyógyhelyi Bizottság úttörő munkát végzett, amikor a Reuma- és Fürdőkutató intézetet létesítette. A mi eredményeink azonban akkor lesznek teljes értékűek, ha azokat fel is használják a gyakorlatban és a közönségbe beidegződik az a tudat, hogy a betegséget meg kell előzni, hogy minden mesterséges gyógyszernél többet ér az, amit a természet nyujt: a klíma, a napfény és a víz.

Rónay Mária